Dr Turuntaš: Samopregledi i rano javljanje ljekaru od najvećeg značaja

14.05.2023. 21:17
1
IZVOR: katera.news

Dr Nataša Turuntaš, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u Bolnici „Srbija“, rekla je da je kampanja euromelanoma, koja ima ulogu podizanja svijesti javnosti o melanomima i ranom otkrivanju sumnjivih lezija, započeta prije više od 20 godina i uključuje 33 zemlje.

- Akcenat kampanje je na prevenciji nastanka melanoma kao najzloćudnijeg tumora u ljudskom organizmu - naglasila je Turuntaš, povodom obilježavanja 14. maja - Dana evromelanoma.

Ona je navela da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na godišnjem nivou kod 3,5 miliona stanovnika u Evropi se dijagnostikuje karcinom kože, a više od 22.000 ljudi umre od melanoma.

 

- Izmjene postojećih ili novonastalih pigmentisanih tumora na koži razlog su da se javite ljekaru radi pregleda i eventualnog hirurškog tretmana istih - istakla je Turuntaš.

Ona je pojasnila da je neophodan multidisciplinaran pristup, koji podrazumijeva uključivanje različitih stručnjaka u proces otkrivanja i liječenja melanoma, kao što su ljekari porodične medicine, dermatolozi, plastični hirurzi, patolozi i onkolzi.

Prema njenim riječima, osobe svijetle puti, svijetlih očiju i sa crvenim pigmentom u kosi, te većim brojem pigmentnih promjena su osobe sa povećanim rizikom od nastanka melanoma, kao i pozitivna porodična anamneza.

- S obzirom na to da su u pitanju uglavnom bezbolne promjene na koži koje su raznoliko prebojene i smeđe, crne i plave boje, asimetričnih ivica i mogu biti iznad nivoa kože i u vidu ulceracija, samopregledi i rano javljanje ljekaru su u osnovi prepoznavanja i ranog tretmana malignih tumora kože - zaključila je Turuntaš.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Neven 14.05.2023. 23:24
    Odlična doktorica, svaka joj čast na savjetima zlata vrijednim. Potencira prevenciju i blagovremene preglede kod nadležnih specijalista. Kod pregleda i hirurške intervencije ulijeva povjerenje pacijentu da će dobro biti. Način rada i pristup pacijentima za svaku pohvalu.
Povezane vijesti
Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 53m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 26m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 52m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    21h 5m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 34m
    3