Драган Спасојевић: Инфраструктура је кључ развоја и перспективе Пала

27.09.2024. 21:58
0
ИЗВОР: katera.news

Драган Спасојевић је кандидат ПДП-а за одборника Скупштине општине Пале под редним бројем 3. Као машински инжењер и дугогодишњи радник ЈП Водовод и канализација а.д. Пале, представио је запажања и циљеве ПДП-а који се односе на инфраструктуру у општини Пале, са посебним акцентом на стање у водоводу. 

Текст преносимо у цјелости. 

Један од циљева ПДП-а за наредни период је да плански и системски радимо на изградњи укупне инфраструктуре која ствара претпоставке за даљи развој Пала као урбане средине и уређеног туристичког мјеста. 

Требамо прихватити чињеницу да је инфраструктура кључ развоја и перспективе општине, како у смислу изградње зграда, индивидуалних објеката, јавних садржаја, тако и привредних капацитета.

Надам се да су иза нас времена када су се прво градили објекти и насеља па онда инфраструктура, што је раније у неку руку било и оправдано јер је то био послијератни период и, нажалост такве тешке околности нам нису пружале могућност да плански и на дужи период радимо на овом питању. 

Сада, када живимо у другим временима а располажемо потребним капацитетима, временом, буџетским средствима и ширином простора којег Палама не мањка, заиста бисмо требали озбиљно и на дуг рок сагледати сву проблематику инфраструктуре и усвојити стратешке планове. 

Сматрам да има довољно стручних особа у Палама који могу дати одговоре на питања из области енергетике, саобраћаја, телекомуникација, хидротехнике и слично.

Ми у ПДП-у заговарамо да се, генерално, у систему одлучивања више укључује струка, односно да политика и политичари прихвате чињеницу да се без стручних људи не могу доносити најбоље одлуке.

Сушни период са којим се општина Пале недавно суочила, показао је хитност и нужност рада на хидротехничкој структури. 

Као неко ко је радио 18 година у ВиК Пале упознат сам са свим мањкавостима и проблемима водоводног система у Палама. Много тога је урађено по овом питању у периоду када је ПДП био дио власти у Палама. Системски су рјешавани озбиљни проблеми који су су се односили на непоузданост пунпног система, смањење губитака воде, ревитализацију и доградњу водоводног и канализационог система, те замјену више од 10 хиљада метара азбестних цијеви на локалитету Пала. 

Када говоримо о азбестним цијевима треба напоменути и да је ова врста цјевовода одавно избачена из употребе у Европским земљама због штетности по здравље. 

Морам да истакнем и да ми у Палама врло често имамо замућену воду. Рјешавање тих проблема који представљају и врло скуп процес, захтјева организовање тематске конференције релевантних стручњака из ове области.

ПДП ће се током наредног периода у Скупштини општине Пале залагати да се изврши замјена остатака азбестно цемнетног цјевовода, као и да се уз подршку локалне заједнице и европских фондова ради на прочишћавању воде, јер наше становништво треба да користи значајно квалитетнију воду, с обзиром да је извориште Прача једно од квалитетнијих изворишта у Европи. 

Нису сви исти!

 ПДП

❌ 3. Драган Спасојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Новаковић: Морамо изабрати људе који ће знати да воде нашу локалну заједницу Новаковић: Морамо изабрати људе који ће знати да воде нашу локалну заједницу
Драгаш : Не гласајте за ситне услуге, насипање пута, крпљење рупа на асфалту или новац Драгаш : Не гласајте за ситне услуге, насипање пута, крпљење рупа на асфалту или новац
Вуковић: Предизборни плакат Сладоја није проблематичан Вуковић: Предизборни плакат Сладоја није проблематичан
Најчитаније
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    16h 10m
    0
  • Домаћи посни брускети
    16h 43m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    12h 1m
    4
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    14h 9m
    0
  • Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила
    10h 22m
    1