Dragan Spasojević: Infrastruktura je ključ razvoja i perspektive Pala

27.09.2024. 21:58
0
IZVOR: katera.news

Dragan Spasojević je kandidat PDP-a za odbornika Skupštine opštine Pale pod rednim brojem 3. Kao mašinski inženjer i dugogodišnji radnik JP Vodovod i kanalizacija a.d. Pale, predstavio je zapažanja i ciljeve PDP-a koji se odnose na infrastrukturu u opštini Pale, sa posebnim akcentom na stanje u vodovodu. 

Tekst prenosimo u cjelosti. 

Jedan od ciljeva PDP-a za naredni period je da planski i sistemski radimo na izgradnji ukupne infrastrukture koja stvara pretpostavke za dalji razvoj Pala kao urbane sredine i uređenog turističkog mjesta. 

Trebamo prihvatiti činjenicu da je infrastruktura ključ razvoja i perspektive opštine, kako u smislu izgradnje zgrada, individualnih objekata, javnih sadržaja, tako i privrednih kapaciteta.

Nadam se da su iza nas vremena kada su se prvo gradili objekti i naselja pa onda infrastruktura, što je ranije u neku ruku bilo i opravdano jer je to bio poslijeratni period i, nažalost takve teške okolnosti nam nisu pružale mogućnost da planski i na duži period radimo na ovom pitanju. 

Sada, kada živimo u drugim vremenima a raspolažemo potrebnim kapacitetima, vremenom, budžetskim sredstvima i širinom prostora kojeg Palama ne manjka, zaista bismo trebali ozbiljno i na dug rok sagledati svu problematiku infrastrukture i usvojiti strateške planove. 

Smatram da ima dovoljno stručnih osoba u Palama koji mogu dati odgovore na pitanja iz oblasti energetike, saobraćaja, telekomunikacija, hidrotehnike i slično.

Mi u PDP-u zagovaramo da se, generalno, u sistemu odlučivanja više uključuje struka, odnosno da politika i političari prihvate činjenicu da se bez stručnih ljudi ne mogu donositi najbolje odluke.

Sušni period sa kojim se opština Pale nedavno suočila, pokazao je hitnost i nužnost rada na hidrotehničkoj strukturi. 

Kao neko ko je radio 18 godina u ViK Pale upoznat sam sa svim manjkavostima i problemima vodovodnog sistema u Palama. Mnogo toga je urađeno po ovom pitanju u periodu kada je PDP bio dio vlasti u Palama. Sistemski su rješavani ozbiljni problemi koji su su se odnosili na nepouzdanost punpnog sistema, smanjenje gubitaka vode, revitalizaciju i dogradnju vodovodnog i kanalizacionog sistema, te zamjenu više od 10 hiljada metara azbestnih cijevi na lokalitetu Pala. 

Kada govorimo o azbestnim cijevima treba napomenuti i da je ova vrsta cjevovoda odavno izbačena iz upotrebe u Evropskim zemljama zbog štetnosti po zdravlje. 

Moram da istaknem i da mi u Palama vrlo često imamo zamućenu vodu. Rješavanje tih problema koji predstavljaju i vrlo skup proces, zahtjeva organizovanje tematske konferencije relevantnih stručnjaka iz ove oblasti.

PDP će se tokom narednog perioda u Skupštini opštine Pale zalagati da se izvrši zamjena ostataka azbestno cemnetnog cjevovoda, kao i da se uz podršku lokalne zajednice i evropskih fondova radi na pročišćavanju vode, jer naše stanovništvo treba da koristi značajno kvalitetniju vodu, s obzirom da je izvorište Prača jedno od kvalitetnijih izvorišta u Evropi. 

Nisu svi isti!

 PDP

❌ 3. Dragan Spasojević

Komentari 0
Povezane vijesti
Novaković: Moramo izabrati ljude koji će znati da vode našu lokalnu zajednicu Novaković: Moramo izabrati ljude koji će znati da vode našu lokalnu zajednicu
Dragaš : Ne glasajte za sitne usluge, nasipanje puta, krpljenje rupa na asfaltu ili novac Dragaš : Ne glasajte za sitne usluge, nasipanje puta, krpljenje rupa na asfaltu ili novac
Vuković: Predizborni plakat Sladoja nije problematičan Vuković: Predizborni plakat Sladoja nije problematičan
Najčitanije
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    16h 7m
    0
  • Domaći posni brusketi
    16h 40m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    11h 58m
    4
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    14h 6m
    0
  • Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
    10h 19m
    1