Драгана Чавка: Осјећам се као Бошњакиња

20.06.2024. 10:47
8
ИЗВОР: nezavisne.com

Драгана Чавка, коју је Народна скупштина Републике Српске недавно именовала у Управни одбор Радио-телевизије Републике Српске (РТРС), испред реда Бошњака, иако се раније изјашњавала као Српкиња, изјавила је за "Независне новине" да у томе не види ништа спорно, да се изјаснила као Бошњакиња у складу са Уставом и Законом и да је то њено неотуђиво и загарантовано право и осјећање.

- У Републици Српској, као и Босни и Херцеговини, између осталих, слобода националног  опредјељења и изјашњавања је загарантована! - рекла је Чавка.

Она је подсјетила на чињеницу да изборна и друга правила не дозвољавају да кандидати, односно апликанти на конкурсу током једног изборног процеса или трајања мандата мијењају национану припадност и другачије се изјашњавају, те да она то није прекршила.

- Дакле, то нисам прекршила. Очигледно је да ту ништа не може бити спорно, јер испуњавам и све друге услове конкурса. Комисија за избор и именовање Народне скупштине РС ме је оцијенила као најбољег кандидата из реда бошњачког народа, а 46 посланика Народне скупштине Републике Српске је гласало за моје именовање за члана УО РТРС из реда бошњачког народа - поручила је она.

Подсјетимо, након што је Народна скупштина РС именовала Чавку испред реда Бошњака, Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске покренуо је механизам заштите виталног националног интереса, а ово питање биће на реду сједнице која ће бити одржана данас у Бањалуци.

Како је "Независним" тада казао Алија Табаковић, предсједник Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске, они ће на сједници тражити да Чавка докаже да је Бошњакиња.

- Она се по нашим сазнањима досад изјашњавала као Српкиња. Слиједећи те информације Клуб Бошњака је одлучио да покрене вето да би се утврдило ко је у ствари Драгана Чавка, је ли Бошњакиња или није. Ми не знамо њену националност - рекао је тада Табаковић за "Независне новине".

На ове изјаве, Чавка одговара:

- Ова претјерана помпа која се подигла око мог именовања, некоме је вјероватно потребна и послужила је да се народ нечим забави да се не би причало о озбиљнијим темама и већим проблемима.

Коментари 8
 • Generic placeholder image
  Srboljub 21.06.2024. 23:58
  Oj ture, jednostavno ne mogu da se spustim na tvoj nivo nekulture. To vam je mentalitet. Takvi ste i tu se ne može ništa učiniti. Turad, pozdravlja vas Srboljub.
 • Generic placeholder image
  Bzv 21.06.2024. 22:24
  Aj kad je naš Milos Lučić preko noći postao đetić, sto ne bi i ona hanuma ;)
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 21.06.2024. 21:29
  Prodala vjeru za večeru.
 • Generic placeholder image
  Skijaš 21.06.2024. 19:18
  @Ime, Ništa sporno. Odavno znamo da se nacionalnost i vjera mogu promjeniti. I onomad su to radili zbog interesa, podaništva, straha itd. A pročitaj malo o ovoj spodobi pa ćeš vidjeti da vam nije na diku i ponos ovaj transfer. U svakom slučaju srećno vam bilo :)
 • Generic placeholder image
  Ime: 21.06.2024. 18:23
  Sta je Osmanljube sad ne zaprdjujes o konvertitima a? A Divijaku i spomenutim ne mozes ni djon obrisati keru malu smrdljivi 🤭🤭
 • Generic placeholder image
  Srboljub 21.06.2024. 10:41
  Isto kao Ganić, Bogićević, Divjak... Ništa čudno
 • Generic placeholder image
  Crikus zemlja 20.06.2024. 12:57
  Crikus zemlja u svakom pogledu..

  Takva je bila oduvijek.. i kad je bila geografski pojam i sad kad je nezavisna drzava.
  Vecina drzava napreduje, gura, mi nazadujemo..

  Pozdrav iz Kanade
 • Generic placeholder image
  Nemanja 20.06.2024. 12:18
  Za pare ces se osjecati i kao sisarka..
Повезане вијести
У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај
Снажно невријеме погодило Билећу Снажно невријеме погодило Билећу
У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  19h 57m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  16h 48m
  2
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  21h 52m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  20h 39m
  4
 • Осипање у Клубу одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа
  2h 41m
  3