Драганић: Није договорен транспорт гаса кроз Српску до Сарајева

27.09.2019. 13:19
0
ИЗВОР: СРНА

Миломир Драганић, директор "Гас промета" из Пала, које је власник и оператер транспортног система природног гаса у Републици Српској, изјавио је да нико није закупио капацитет за транспорт овог енергента кроз Српску за Сарајево, без чега нема транспорта.

Поводом реаговања из предузећа "БХ гас", као и изјаве министра енергије и рударства Федерације БиХ /ФБиХ/ Нермина Џиндића да су нетачне тврдње да "БХ гас" није договорио количине овог енергента за ову и наредну годину, Драганић је рекао да они могу да купе и десет пута већу количину гаса, али га неће бити без договореног транспорта кроз Републику Српску.

-Ми не говоримо да ли су они обезбиједили гас, да ли су га купили. Вјероватно јесу, али нас нико није извијестио да жели тај гас који су купили да транспортује кроз транспортни систем којим управља `Гас промет`, а без тога нема транспорта - нагласио је Драганић.

Он је оцијенио да су у ФБиХ очигледно побркали појмове и поновио да могу да имају обезбијеђен гас и десет година унапријед и да то није никакав проблем, него његов транспорт.

Министар енергије и рударства ФБиХ Нермин Џиндић рекао је данас да су нетачне тврдње да "БХ гас" није договорио количине гаса за ову и наредну годину.

-Код мене је званичан акт - од `БХ гаса` `Србија гасу` за наредну годину. Потребне су количине од 172.000.000 метара кубних и званично је примљено у компанију која је надлежна за континуирано снабдијевање гасом - рекао је Џиндић, пренио је Н1.

Генерални директор "БХ гаса" Јасмин Салкић рекао је да је предузеће стабилизовало своје пословање и да су све обавезе плаћене.

-Компанија која је јуче пустила спин у медије не постоји у промету између `Србије гаса` и `БХ гаса` тако да нам није било јасно изазивање панике. Рекли су нам из `Србије гаса` да нам неће завртати гас, нема потребе то да ураде јер смо све наше обавезе према њима извршили, не видимо проблем - рекао је Салкић.

Салкић тврди да се компанија "Гас промет" из Пала послужила спином како би се извршио притисак на "БХ гас" и Владу Федерације да "заврше неке ствари прије доношења закона БиХ".

Предузеће "Гас промет" из Пала, које је власник и оператер транспортног система природног гаса у Републици Српској, упозорило је да је због истека постојећег уговора о снабдијевању веома изгледно да ће потрошачи у ФБиХ од 1. октобра остати без природног гаса. 

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Како је страдао митрополит Петар Зимоњић Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    21h 51m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    21h 56m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    22h 48m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    23h 2m
    0
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    15h 59m
    4