Draganić: Nije dogovoren transport gasa kroz Srpsku do Sarajeva

27.09.2019. 13:19
0
IZVOR: SRNA

Milomir Draganić, direktor "Gas prometa" iz Pala, koje je vlasnik i operater transportnog sistema prirodnog gasa u Republici Srpskoj, izjavio je da niko nije zakupio kapacitet za transport ovog energenta kroz Srpsku za Sarajevo, bez čega nema transporta.

Povodom reagovanja iz preduzeća "BH gas", kao i izjave ministra energije i rudarstva Federacije BiH /FBiH/ Nermina indića da su netačne tvrdnje da "BH gas" nije dogovorio količine ovog energenta za ovu i narednu godinu, Draganić je rekao da oni mogu da kupe i deset puta veću količinu gasa, ali ga neće biti bez dogovorenog transporta kroz Republiku Srpsku.

-Mi ne govorimo da li su oni obezbijedili gas, da li su ga kupili. Vjerovatno jesu, ali nas niko nije izvijestio da želi taj gas koji su kupili da transportuje kroz transportni sistem kojim upravlja `Gas promet`, a bez toga nema transporta - naglasio je Draganić.

On je ocijenio da su u FBiH očigledno pobrkali pojmove i ponovio da mogu da imaju obezbijeđen gas i deset godina unaprijed i da to nije nikakav problem, nego njegov transport.

Ministar energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić rekao je danas da su netačne tvrdnje da "BH gas" nije dogovorio količine gasa za ovu i narednu godinu.

-Kod mene je zvaničan akt - od `BH gasa` `Srbija gasu` za narednu godinu. Potrebne su količine od 172.000.000 metara kubnih i zvanično je primljeno u kompaniju koja je nadležna za kontinuirano snabdijevanje gasom - rekao je Džindić, prenio je N1.

Generalni direktor "BH gasa" Jasmin Salkić rekao je da je preduzeće stabilizovalo svoje poslovanje i da su sve obaveze plaćene.

-Kompanija koja je juče pustila spin u medije ne postoji u prometu između `Srbije gasa` i `BH gasa` tako da nam nije bilo jasno izazivanje panike. Rekli su nam iz `Srbije gasa` da nam neće zavrtati gas, nema potrebe to da urade jer smo sve naše obaveze prema njima izvršili, ne vidimo problem - rekao je Salkić.

Salkić tvrdi da se kompanija "Gas promet" iz Pala poslužila spinom kako bi se izvršio pritisak na "BH gas" i Vladu Federacije da "završe neke stvari prije donošenja zakona BiH".

Preduzeće "Gas promet" iz Pala, koje je vlasnik i operater transportnog sistema prirodnog gasa u Republici Srpskoj, upozorilo je da je zbog isteka postojećeg ugovora o snabdijevanju veoma izgledno da će potrošači u FBiH od 1. oktobra ostati bez prirodnog gasa. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 36m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 31m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 36m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 25m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 34m
    3