Драго Марјановић: Цртање је хоби у којем уживам

29.07.2021. 14:47
0
ИЗВОР: Катера

Драго Марјановић из Пала се цртањем бави од дјетињства, тачније све је почело током похађања основне школе у Сарајеву, када је почео да излаже своје радове на школским изложбама. 

Љубав према цртању започео је тада, током похађања ОШ "Иван Горан Ковачић" у Храсном, а технику цртања је унаприједио током студија на Архитектонском факултету у Сарајеву, на којем се изучава предмет слободно цртање.

Марјановић каже за портал Катера да је цртање за њега хоби, којим се аматерски бави, те да иза себе има 150 нацртаних радова разних стамбено-пословних објеката.

- Искључиво цртам стамбено-пословне објекте, у техници графитна оловка, док друге технике не радим. До сада сам нацртао 150 радова и изложио 52 у три опуса, од којих је један опус домаћи објекти. Радове сам излагао на изложбама у Вишеграду и у Палама - истакао је Марјановић.

Он каже да му је за израду једног цртежа потребно од два до три сата посла, те да је то вријеме у којем у потпуности ужива и одмара се.

Слика

Фото: Катера

- У умјетности, према мом мишљењу, десет одсто је таленат, док је 90 одсто вјежба, што исто важи и за фудбал, виолину и клавир, па тако и за цртање. Нема апсолутних талената, већ само вјежба - истиче Марјановић.

Марјановић каже да током једне године нацрта три рада, осим ако је у бањи, када за десет дана нацрта и до осам радова.

- Кад одем у Аустралију код сина, тамо нацртам 25 радова - додаје Марјановић и истиче да све до инспирације, а њега инспиришу занимљиви објекти, необични, те каже да не може да нацрта сваку "обичну" кућу.

- Не могу нацртати сваку кућу, ја цртам оно што мени одговара, према неким мојим критеријумима, на примјер, неку кућу која ми изгледа необично, а највише волим да цртам вјерске објекте, јер су они некако разуђени и њих ми је најљепше цртати - истиче Марјановић.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Његови цртежи нису на продају, најчешће своје радове поклања пријатељима, те каже да се не би могао одлучити да из своје богате колекције изабре себи најдражи рад.

- Ријетки су случајеви када сам задовољан тиме како сам нацртао неки објекат. Рецимо, задовољан сам како сам нацртао цркву у Војковићима, али нисам увијек задовољан тиме како сам урадио неке цртеже - каже Марјановић.

Драго Марјановић има 73 године, а већ 12 година је у пензији. Рођен је и одрастао у Сарајеву, гдје је живио 48 година, након чега се сели у Пале и ту већ живи 25 година. 

Каже да ће цртати до краја живота.

 

Разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
Видовданска академију у Палама Видовданска академију у Палама
Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  4h 39m
  6
 • Преврнуо се рингишпил, има повријеђених
  16h 50m
  0
 • Збринута четири дјетета повријеђена у превртању рингишпила
  16h 5m
  2
 • Покренута истрага против странке Раме Исака
  16h 43m
  6
 • Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а: Гласачки листић ПДП важећи
  20h 29m
  1