Драго Марјановић: Цртање је хоби у којем уживам

29.07.2021. 14:47
0
ИЗВОР: Катера

Драго Марјановић из Пала се цртањем бави од дјетињства, тачније све је почело током похађања основне школе у Сарајеву, када је почео да излаже своје радове на школским изложбама. 

Љубав према цртању започео је тада, током похађања ОШ "Иван Горан Ковачић" у Храсном, а технику цртања је унаприједио током студија на Архитектонском факултету у Сарајеву, на којем се изучава предмет слободно цртање.

Марјановић каже за портал Катера да је цртање за њега хоби, којим се аматерски бави, те да иза себе има 150 нацртаних радова разних стамбено-пословних објеката.

- Искључиво цртам стамбено-пословне објекте, у техници графитна оловка, док друге технике не радим. До сада сам нацртао 150 радова и изложио 52 у три опуса, од којих је један опус домаћи објекти. Радове сам излагао на изложбама у Вишеграду и у Палама - истакао је Марјановић.

Он каже да му је за израду једног цртежа потребно од два до три сата посла, те да је то вријеме у којем у потпуности ужива и одмара се.

Слика

Фото: Катера

- У умјетности, према мом мишљењу, десет одсто је таленат, док је 90 одсто вјежба, што исто важи и за фудбал, виолину и клавир, па тако и за цртање. Нема апсолутних талената, већ само вјежба - истиче Марјановић.

Марјановић каже да током једне године нацрта три рада, осим ако је у бањи, када за десет дана нацрта и до осам радова.

- Кад одем у Аустралију код сина, тамо нацртам 25 радова - додаје Марјановић и истиче да све до инспирације, а њега инспиришу занимљиви објекти, необични, те каже да не може да нацрта сваку "обичну" кућу.

- Не могу нацртати сваку кућу, ја цртам оно што мени одговара, према неким мојим критеријумима, на примјер, неку кућу која ми изгледа необично, а највише волим да цртам вјерске објекте, јер су они некако разуђени и њих ми је најљепше цртати - истиче Марјановић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Његови цртежи нису на продају, најчешће своје радове поклања пријатељима, те каже да се не би могао одлучити да из своје богате колекције изабре себи најдражи рад.

- Ријетки су случајеви када сам задовољан тиме како сам нацртао неки објекат. Рецимо, задовољан сам како сам нацртао цркву у Војковићима, али нисам увијек задовољан тиме како сам урадио неке цртеже - каже Марјановић.

Драго Марјановић има 73 године, а већ 12 година је у пензији. Рођен је и одрастао у Сарајеву, гдје је живио 48 година, након чега се сели у Пале и ту већ живи 25 година. 

Каже да ће цртати до краја живота.

 

Разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    22h 21m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    12h 36m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 11m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    18h 9m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    10h 58m
    0