Drago Marjanović: Crtanje je hobi u kojem uživam

29.07.2021. 14:47
0
IZVOR: Katera

Drago Marjanović iz Pala se crtanjem bavi od djetinjstva, tačnije sve je počelo tokom pohađanja osnovne škole u Sarajevu, kada je počeo da izlaže svoje radove na školskim izložbama. 

Ljubav prema crtanju započeo je tada, tokom pohađanja OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Hrasnom, a tehniku crtanja je unaprijedio tokom studija na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, na kojem se izučava predmet slobodno crtanje.

Marjanović kaže za portal Katera da je crtanje za njega hobi, kojim se amaterski bavi, te da iza sebe ima 150 nacrtanih radova raznih stambeno-poslovnih objekata.

- Isključivo crtam stambeno-poslovne objekte, u tehnici grafitna olovka, dok druge tehnike ne radim. Do sada sam nacrtao 150 radova i izložio 52 u tri opusa, od kojih je jedan opus domaći objekti. Radove sam izlagao na izložbama u Višegradu i u Palama - istakao je Marjanović.

On kaže da mu je za izradu jednog crteža potrebno od dva do tri sata posla, te da je to vrijeme u kojem u potpunosti uživa i odmara se.

Slika

Foto: Katera

- U umjetnosti, prema mom mišljenju, deset odsto je talenat, dok je 90 odsto vježba, što isto važi i za fudbal, violinu i klavir, pa tako i za crtanje. Nema apsolutnih talenata, već samo vježba - ističe Marjanović.

Marjanović kaže da tokom jedne godine nacrta tri rada, osim ako je u banji, kada za deset dana nacrta i do osam radova.

- Kad odem u Australiju kod sina, tamo nacrtam 25 radova - dodaje Marjanović i ističe da sve do inspiracije, a njega inspirišu zanimljivi objekti, neobični, te kaže da ne može da nacrta svaku "običnu" kuću.

- Ne mogu nacrtati svaku kuću, ja crtam ono što meni odgovara, prema nekim mojim kriterijumima, na primjer, neku kuću koja mi izgleda neobično, a najviše volim da crtam vjerske objekte, jer su oni nekako razuđeni i njih mi je najljepše crtati - ističe Marjanović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Njegovi crteži nisu na prodaju, najčešće svoje radove poklanja prijateljima, te kaže da se ne bi mogao odlučiti da iz svoje bogate kolekcije izabre sebi najdraži rad.

- Rijetki su slučajevi kada sam zadovoljan time kako sam nacrtao neki objekat. Recimo, zadovoljan sam kako sam nacrtao crkvu u Vojkovićima, ali nisam uvijek zadovoljan time kako sam uradio neke crteže - kaže Marjanović.

Drago Marjanović ima 73 godine, a već 12 godina je u penziji. Rođen je i odrastao u Sarajevu, gdje je živio 48 godina, nakon čega se seli u Pale i tu već živi 25 godina. 

Kaže da će crtati do kraja života.

 

Razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    23h 33m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    2h 26m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    9h 32m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    7h 59m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    3h 41m
    0