Драматичан апел Српкиње из епицентра коронавируса

27.01.2020. 19:24
0
ИЗВОР: Blic.rs

Широм Кине, у групи наших земљака са којима сам у контакту, има најмање 170 људи и имамо списак са подацима који ћемо доставити амбасади и Министарству спољних послова у нади да ће нам обезбиједити авион којим ћемо безбједно слетјети у Србију. Забринути смо за своју безбједност због коронавируса, јер је јако ризично путовати редовним летовима са кинеским држављанима.

Овако за Блиц ситуацију у Кини описује Снежана Антић, српска држављанка која већ три године живи и ради у Далиану. Она напомиње да у групи има и држављана Црне Горе, Македоније и још неких сусједних земаља, па наглашава да је послат допис и да сада чекају одговор Амбасаде Србије и Министарства спољних послова.

Подсјећања ради, министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у недјељу да је остварен контакт са једним бројем наших држављана који бораве у кинеском граду Вухану, иначе епицентру смртоносне епидемије.

– Вјерујемо да ће Министарство спољних послова и наша амбасада учинити све да нас евакуише. Наших људи има широм Кине, јавиле су нам се и породице са дјецом, жељели би да здрави и безбједни стигну својим кућама. За само пар сати група “Повратак у Србију” на  wechat апликацији, која се користи у Кини за комуникацију, скупила је 170 људи – рекла је Снежана.

Како каже, број заражених и преминулих расте из сата у сат, а забринутост је порасла додатно када је градоначелник Вухана, града у коме је највећи број заражених и одакле је вирус и потекао, изјавио на конференцији за медије да је око пет милиона људи напустило град пре тоталне блокаде.

– Сви ти људи су сада широм Кине, због тога се и плашимо, да не бисмо дошли у додир са зараженима и тако довели себе и своје окружење у опасност – открива Снежана.

Атмосфера у Далиану није нимало пријатна, иако у граду нема велики број заражених. Према њеним ријечима, сви су подједнако забринути – и локално становништво и странци, а улице су потпуно пусте.

– Сва дешавања у граду су отказана као и посјете туристичких атракција. Кинези преко друштвене мреже апелују да се не излази без преке потребе, што и чинимо. Одлазимо само по најосновније намирнице, сви носимо маске и рукавице, дезинфикујемо одјећу и обућу након сваког одласка до продавнице. Данима смо у становима и не знамо колико ће ово трајати, предвиђа се мјесецима. Установе у којима радимо одложиле су почетак рада до даљњег – испричала је за Блиц.

Кинеске власти саопштиле су да је од смртоносног вирус до сада заражено више од 2.700 особа, а да око 80 је преминуло. У појединим градовима на снази је обавезно ношење заштитних маски.

– Свакодневно добијамо и поруке и позиве од породице и пријатеља, сви брину за нас. Добијамо информације да обезбиједимо довољне залихе хране и воде за наредних неколико недеља, што заиста звучи као увод у хорор филм – закључила је Снежана.

Коментари 0
Повезане вијести
МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу
Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 31m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    11h 45m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 2m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    11h 37m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    3h 52m
    0