Друг Михајла Спорића на комеморацији засвирао клавир у част преминулог физичара

21.11.2019. 11:22
0
ИЗВОР: Blic.rs

Комеморација Михајлу Спорићу, једном од најбољих младих физичара свијета, који је преминуо 7. новембра послије дуге и тешке болести, одржава се у Математичкој гимназији, коју је млади научник завршио.

Сала Математичке гимназије јутрос је пуна професора и ђака, као и чланова Спорићеве породице. Сви су дошли да одају посљедњу почаст младом научнику. Комеморацији присуствује и премијерка Ана Брнабић која се уписала у Књигу жалости.

– Поштовани ђаци, професори и сви присутни. Поштована премијерко Брнабић, драги ђаци, хвала свима што сте данас овдје… Када је генерација 2012/13 одлазила из Математичке гимназије, наш Михајло стајао је на овом мјесту и са својом другарицом водио програм. Одабрала сам баш њега јер је лијеп, висок, рјечит… Опраштао си се од своје школе коју си много волио. Сада се школа опрашта од њега – започела је говор Михајлова професорка.

Она је додала да је Михајло био скроман младић који није волио да се истиче.

– Није волио себе да истиче, а имао је много разлога за то. Плијенио је својим оптимизмом и упорним осмехом имао је особине у којима овај свијет оскудева, наш велики понос и велика туга… Волио си све и сви су те вољели… Плијенио си осмијехом – рекла је она о Михајлу.

Након тога говор је одржао и директор Математичке гимназије, а потом је и један од Михајлових другова одсвирао пјесму на клавиру њему у част јер је и сам Михајло свирао овај инструмент.

Михајло Спорић биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Он ће бити најмлађа особа сахрањена у Алеји од њеног оснивања.

Михајло је завршио Математичку гимназију у Београду, носилац је Вукове дипломе и Светосавске награде. Освојио је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима из физике, астрономије и астрофизике, укључујући златне медаље на Међународној олимпијади из физике у Швајцарској 2016. године, као и на такмичењима у Казахстану и Румунији.

Једини је ученик Математичке гимназије који је у једној школској години освојио златне медаље на три међународна такмичења.

Када је преминуо, Универзитет Кембриж објавио је тродневну жалост поводом смрти младог стипендисте.

Универзитету Кембриџ прослијеђен је предлог да се установи награда у част Михајла, студента завршне године на одсеку природних наука и носиоца награде ИБ Тринити колеџа за природне науке.

Коментари 0
Повезане вијести
Павле Савић - чувени физичар и стручњак за атоме Павле Савић - чувени физичар и стручњак за атоме
Комеморација поводом 32 године од убиства породице Зец Комеморација поводом 32 године од убиства породице Зец
Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    20h 58m
    12
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    15h 42m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    14h 55m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    17h 3m
    2
  • Никола Голијанин освојио Отворено првенство у тенису
    19h 16m
    1