Drug Mihajla Sporića na komemoraciji zasvirao klavir u čast preminulog fizičara

21.11.2019. 11:22
0
IZVOR: Blic.rs

Komemoracija Mihajlu Sporiću, jednom od najboljih mladih fizičara svijeta, koji je preminuo 7. novembra poslije duge i teške bolesti, održava se u Matematičkoj gimnaziji, koju je mladi naučnik završio.

Sala Matematičke gimnazije jutros je puna profesora i đaka, kao i članova Sporićeve porodice. Svi su došli da odaju posljednju počast mladom naučniku. Komemoraciji prisustvuje i premijerka Ana Brnabić koja se upisala u Knjigu žalosti.

– Poštovani đaci, profesori i svi prisutni. Poštovana premijerko Brnabić, dragi đaci, hvala svima što ste danas ovdje… Kada je generacija 2012/13 odlazila iz Matematičke gimnazije, naš Mihajlo stajao je na ovom mjestu i sa svojom drugaricom vodio program. Odabrala sam baš njega jer je lijep, visok, rječit… Opraštao si se od svoje škole koju si mnogo volio. Sada se škola oprašta od njega – započela je govor Mihajlova profesorka.

Ona je dodala da je Mihajlo bio skroman mladić koji nije volio da se ističe.

– Nije volio sebe da ističe, a imao je mnogo razloga za to. Plijenio je svojim optimizmom i upornim osmehom imao je osobine u kojima ovaj svijet oskudeva, naš veliki ponos i velika tuga… Volio si sve i svi su te voljeli… Plijenio si osmijehom – rekla je ona o Mihajlu.

Nakon toga govor je održao i direktor Matematičke gimnazije, a potom je i jedan od Mihajlovih drugova odsvirao pjesmu na klaviru njemu u čast jer je i sam Mihajlo svirao ovaj instrument.

Mihajlo Sporić biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. On će biti najmlađa osoba sahranjena u Aleji od njenog osnivanja.

Mihajlo je završio Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome i Svetosavske nagrade. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz fizike, astronomije i astrofizike, uključujući zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj 2016. godine, kao i na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Jedini je učenik Matematičke gimnazije koji je u jednoj školskoj godini osvojio zlatne medalje na tri međunarodna takmičenja.

Kada je preminuo, Univerzitet Kembriž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti mladog stipendiste.

Univerzitetu Kembridž proslijeđen je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pavle Savić - čuveni fizičar i stručnjak za atome Pavle Savić - čuveni fizičar i stručnjak za atome
Komemoracija povodom 32 godine od ubistva porodice Zec Komemoracija povodom 32 godine od ubistva porodice Zec
Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
Najčitanije
 • Apel građanima u Istočnom Sarajevu: Čuvajte se zmija!
  11h 49m
  3
 • Priča o mrtvoj dragoj – Lenka Dunđerski i Laza Kostić
  17h 3m
  0
 • Sutra prekid električne energije u Istočnoj Ilidži
  7h 34m
  1
 • Brat ministra BiH Vojina Mijatovića nasmrt pretučen u Beogradu
  15h 52m
  0
 • Milica Borovčanin učenik generacije SŠC „Vasilije Ostroški“
  13h 31m
  4