Друга фаза серолошких истраживања од идуће седмице

03.12.2021. 09:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Друга фаза серолошких испитивања у популацији Републике Српске требало би да почне сљедеће седмице, а радиће се испитивање на доста већем узорку - скоро 5.000 особа.

Прва фаза почела је у новембру 2020. године, а према тим резултатима нешто више од 30 одсто испитаника је имало антитијела на вирус корона.

Између прве и друге фазе урађена је и међуфаза истраживања, у којој се вршило провјеравање нивоа антитијела медицинских радника.

Као и раније, и ову другу фазу испитивања ће водити медицински факултети у Бањалуци и Фочи у сарадњи с Институтом за јавно здравство РС.

Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча, у разговору за "Независне новине" казао је да би друга фаза могла почети већ у понедјељак.

- Јуче смо одржали онлајн организациони састанак са Медицинским факултетом у Бањалуци и Институтом за јавно здравство РС. Током читавог децембра ћемо радити и очекујемо да ћемо крајем мјесеца завршити другу фазу - рекао је Бокоњић.

Додао је да ће на анализи прикупљених података највјероватније радити након празника у јануару 2022. године.

- Узорак је овај пут нешто већи од 4.000 особа - скоро 5.000. И овај пут наш факултет прикупља узорке у фочанској регији до Бијељине, док Медицински факултет у Бањалуци прикупља податке од Бијељине - казао је Бокоњић.

Истакао је да овај пут Институту за јавно здравство РС неће узимати узорке, али да ће Институт пружити помоћ при анализи резултата.

Бокоњић је казао да очекују да ће ова фаза бити брже завршена јер од прошлог пута имају разрађену мрежу сарадника с терена.

Додао је да ће се и овај пут узорци узимати методом случајног одабира, те да ће грађани који буду одабрани за испитивање испуњавати упитник.

"Овог пута у упитнику нећемо имати питања која се тичу епидемиолошких мјера... Сада имамо питања у вези с вакцинацијом као што су да ли је особа вакцинисана, којом вакцином те са колико доза", закључио је Бокоњић.

Да би друга фаза овог истраживања, која је значајна јер би требало да покаже колико смо близу или далеко од колективног имунитета, требало да почне већ сљедеће седмице за "Независне новине" потврдио је и Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци.

- У договору са директорима у домовима здравља сљедеће седмице би требало да почне прикупљање узорака - рекао је Шкрбић.

Додао је да ће ово истраживање бити далеко опсежније од претходног, које се вршило на нешто више од 1.000 узорака.

- Надам се да ћемо децембар искористити да урадимо највећи дио посла као што смо и прошле године радили - навео је Шкрбић.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 35m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 34m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 16m
    4
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 47m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 49m
    0