Други дан војне вјежбе ОС БиХ и војске САД на Мањачи (ВИДЕО)

18.05.2021. 17:52
0
ИЗВОР: БН ТВ

Другог дана вјежбе "Брзи одговор 21" припадници Оружаних снага Босне и Херцеговине и Оружаних снага Сједињених Америчких Држава наставили су почетне активности, које ће се у наредним данима проширити у веће заједничко дјеловање.

Припадници декларисане Батаљонске борбене групе лаке пјешадије ОС БиХ у уторак 18. маја 2021. године на полигону Мањача у јутарњим сатима су се придружили америчким војницима у квалификационим бојевим гађањем пјешадијским наоружањем, који су на овој активности од понедјељка.

Циљ бојевих гађања је да провјере своје способности употребе наоружања у борбеним условима.

За то вријеме, хеликоптерски састав Бригаде борбене авијације 1. пјешачке дивизије Копнене војске САДа, који је стациониран у касарни  на аеродрому Дубраве код Тузле, проводи вјежбовне летове, који се односе на превоз људства и медицинску евакуацију ваздушним путем.

У овоме тренутку на Дубравама су четири хеликоптера "UH 60 Black Hawk" , а могуће да ће се њихов број даље повећавати, како буде растао интезнитет вјежбе. Уз припаднике 5. пјешадијске бригаде ОС БиХ подршку даје и особље Међународног аеродрома Тузла.

- Наши припадници урадили су све неопходне активности на припреми хелидрома за све њихове летове. Такође смо припремили и простор за земаљски дио њиховог састава, како у погледу смјештаја особља, тако и за сву потребну инфраструктуру. Имамо широк спектар активности и задовољни смо како се све то проведи у овој фази- изјавио је тим поводом командант 5. пјешадијске бригаде ОС БиХ бригадир Емир Клико у касарни Дубраве.

- Драго нам је да сарађујемо са припадницима ОС БиХ и веома смо захвални локалном особљу на свој помоћи. Земља је апсолутно прелијепа и једва чекамо заједничке активности на Мањачи и Гламочу рекао је комадант америчког ваздушног састава на Дубравама  Дејвид Прежевски.

У наредним данима очекује се даље повећање летачких активности, као и интензитета покрета припадника ОС БиХ и САД. Новинари ће моћи снимити кадрове с врхунца вјежбе у суботу 22. маја 2021. године на полигону Мањача, за што ће се бити посебно акредитовани.

Видео: БН ТВ

Коментари 0
Повезане вијести
Српски генерал Гојко Кнежевић на челу ОС БиХ Српски генерал Гојко Кнежевић на челу ОС БиХ
Обавјештење ЕУФОР-а о одржавању војне вјежбе Обавјештење ЕУФОР-а о одржавању војне вјежбе
Озваничен почетак вјежбе "Брзи одговор 2021" Озваничен почетак вјежбе "Брзи одговор 2021"
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 26m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    14h 24m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    22h 50m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    21h 5m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    1h 28m
    1