Drugi dan vojne vježbe OS BiH i vojske SAD na Manjači (VIDEO)

18.05.2021. 17:52
0
IZVOR: BN TV

Drugog dana vježbe "Brzi odgovor 21" pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država nastavili su početne aktivnosti, koje će se u narednim danima proširiti u veće zajedničko djelovanje.

Pripadnici deklarisane Bataljonske borbene grupe lake pješadije OS BiH u utorak 18. maja 2021. godine na poligonu Manjača u jutarnjim satima su se pridružili američkim vojnicima u kvalifikacionim bojevim gađanjem pješadijskim naoružanjem, koji su na ovoj aktivnosti od ponedjeljka.

Cilj bojevih gađanja je da provjere svoje sposobnosti upotrebe naoružanja u borbenim uslovima.

Za to vrijeme, helikopterski sastav Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske SADa, koji je stacioniran u kasarni  na aerodromu Dubrave kod Tuzle, provodi vježbovne letove, koji se odnose na prevoz ljudstva i medicinsku evakuaciju vazdušnim putem.

U ovome trenutku na Dubravama su četiri helikoptera "UH 60 Black Hawk" , a moguće da će se njihov broj dalje povećavati, kako bude rastao inteznitet vježbe. Uz pripadnike 5. pješadijske brigade OS BiH podršku daje i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

- Naši pripadnici uradili su sve neophodne aktivnosti na pripremi helidroma za sve njihove letove. Takođe smo pripremili i prostor za zemaljski dio njihovog sastava, kako u pogledu smještaja osoblja, tako i za svu potrebnu infrastrukturu. Imamo širok spektar aktivnosti i zadovoljni smo kako se sve to provedi u ovoj fazi- izjavio je tim povodom komandant 5. pješadijske brigade OS BiH brigadir Emir Kliko u kasarni Dubrave.

- Drago nam je da sarađujemo sa pripadnicima OS BiH i veoma smo zahvalni lokalnom osoblju na svoj pomoći. Zemlja je apsolutno prelijepa i jedva čekamo zajedničke aktivnosti na Manjači i Glamoču rekao je komadant američkog vazdušnog sastava na Dubravama  Dejvid Preževski.

U narednim danima očekuje se dalje povećanje letačkih aktivnosti, kao i intenziteta pokreta pripadnika OS BiH i SAD. Novinari će moći snimiti kadrove s vrhunca vježbe u subotu 22. maja 2021. godine na poligonu Manjača, za što će se biti posebno akreditovani.

Video: BN TV

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpski general Gojko Knežević na čelu OS BiH Srpski general Gojko Knežević na čelu OS BiH
Obavještenje EUFOR-a o održavanju vojne vježbe Obavještenje EUFOR-a o održavanju vojne vježbe
Ozvaničen početak vježbe "Brzi odgovor 2021" Ozvaničen početak vježbe "Brzi odgovor 2021"
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    5h 33m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    4h 57m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    3h 12m
    9
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    19h 41m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    4h 51m
    0