Дупло више погинулих радника у Српској 2021. него у 2020.

27.12.2021. 11:05
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Укупно 16 радника погинуло је у Српској у 11 мјесеци 2021, што је дупло више него у истом периоду 2020, када је забиљежено осам таквих трагедија.

Штавише, ове године је срушен рекорд у односу на неколико година раније јер се у цијелој 2017. години догодило осам смртних повреда на раду, у 2018. њих 13, а 2019. је евидентирано девет трагедија.

Из Инспектората Републике Српске за "Независне новине" је потврђено да се за 11 мјесеци 2021. године, у области надзора инспекције рада, догодило 15 смртних повреда на раду, од чега једна у електропривреди, четири у грађевинарству, три у осталим дјелатностима и седам у шумарско-дрвној индустрији.

- Такође, у области надзора техничке инспекције, то јест у рударству, догодила се једна смртна повреда на раду - истакли су из Инспектората Српске.

Према подацима Инспектората Српске, у истом периоду 2020. године у области надзора инспекције рада догодило се седам смртних повреда на раду - једна у електропривреди, двије у грађевинарству, четири у шумарству и дрвној индустрији. Такође, у 2020. години у области надзора техничке инспекције, то јест у рударству, догодила се једна смртна повреда на раду.

- Као најризичније дјелатности и даље се издвајају грађевинарство, електропривреда те шумарство и дрвна индустрија, у којима посматрано по годинама постоји континуитет настанка повреда на раду. У категорију остале дјелатности сврставају се области као што су трговина, туризам, култура, просвјета, комуналне дјелатности и друго, у којима повреде нису изражена појава и у поређењу са претходним годинама немају тренд континуитета - навели су из Инспектората Републике Српске.

Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске, каже за "Независне новине" да је страшан податак да је за 11 мјесеци 2021. године 16 људи изгубило живот на радном мјесту.

- Чињеница је да се не поштује ни Закон о раду ни Стратегија о заштити на раду. Оно што је најгоре - не поштује се чак ни људски живот. Из године у годину ситуација се погоршава. Много је и један живот, а та бројка од 16 је аларм да сви контролни органи коначно морају почети да раде свој посао - истакла је Врабичићева.

Са њом се слаже и Јанко Петровић, потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, који такође наглашава да контролни органи треба чешће да излазе у контролу.

- То је страшна бројка. Углавном је то непоштовање прописа. Мислим да инспектори морају радити више на томе, то је једино рјешење. Сама превентива није довољна. Морају се пооштрити контроле - навео је Петровић за "Независне новине".

Из Инспектората РС подсјећају да је једна од најризичнијих дјелатности грађевинарство и управо тој области се, како тврде, посвећује посебна пажња те се континуирано уврштава у оперативне планове контрола.

- Најчешће неправилности које су утврђене у области грађевинарства односиле су се на организовање послова заштите на раду, вршење периодичних прегледа средстава рада и опреме, обезбјеђење употребних дозвола за средства рада и опрему, оспособљавање радника за безбједан и здрав рад, итд. - рекли су из Инспектората Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    9h 16m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    19h 34m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    19h 40m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    19h 38m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    18h 29m
    0