Бошковић: Шокантно - У Сарајеву изложба о геноциду и холокаусту

03.08.2020. 21:31
0

Кренуо сам 3. августа у центар града неким послом и пут ме нанио поред СЦЦ. И ту на платоу испред наиђем на изложбу имена „2.август – Међународни дан сјећања на Ромске жртве Холокауста“.

Почнем разгледати паное, а сунце пржи у пуној својој снази. Нисам издржао по јари разгледати паное, усликао сам их пар са намјером да их на миру у некој хладовини разгледам. Ево како пано изгледа:

Слика

Моја лична примједба је та да у вријеме када се вршио геноцид, свијет није баратао са појмовима Ром и Јевреј, него Циган и Жидов, под овим именима за народ су се водили људи на списковима. Тако да би било много вјеродостојније назвати изложбу „Геноцид над Циганима, Жидовима и Србима“, гледано генерално. А у случају само наших простора би требао да се промијени и редослијед побројаних народа по броју побијених, дакле „Геноцид над Србима, Жидовима и Циганима“. Зашто су промијенили имена за ова два народа није ми сасвим до краја јасно, али то сигурно знају ови што замућују и запетљавају историју.

Јако сам се изненадио да је у Сарајеву неко поставио паное на којима се спомиње геноцид над Србима, додуше успутно и тек на крају, али и ово је прилично шокантно, што сам морао и навести у наслову.

Обављајући тако посао због којем сам и кренуо по звиздану у центар града, размишљао сам уз пут како је баш чудно да неко Циганима у пројекту да их вежу за неку локацију ради лакше контроле, одредио да симбол њиховог народа буде точак. Хоће симболом кретања да смире народ који је увијек у покрету. Парадоксално. И тако размишљајући сконтам да сам могао да усликам и тај симбол на застави која је била на тргу. И вратим се на трг и установим да су склонили ову изложбу.

Чему изложба по звиздану у трајању од неколико сати и да ли је заиста био циљ да се народ упозна са овим чињеницама, или само да се одради пројекат, да се каже да је била изложба?

Душко Бошковић, дан након Илиндана

Коментари 0
Повезане вијести
Душко Бошковић: Србизми у српском језику
Душко Бошковић: Поријекло узречице „бре“
Ко су манијаци?
Најчитаније
 • Дајана Лазаревић из Пала треба нашу помоћ
  28.09.2020
  2
 • Соколац: Озбиљно варничи између СДС-а и ДЕМОС-а
  28.09.2020
  0
 • “Бања Врућица” купује хотел “Бистрица” на Јахорини
  28.09.2020
  0
 • Почели радови на санацији зграде Дома здравља Пале
  28.09.2020
  0
 • Eвидентирано пет кривичних дјела непоступање по здравственим прописима
  28.09.2020
  0