Bošković: Šokantno - U Sarajevu izložba o genocidu i holokaustu

03.08.2020. 21:31
0
IZVOR: Katera

Krenuo sam 3. avgusta u centar grada nekim poslom i put me nanio pored SCC. I tu na platou ispred naiđem na izložbu imena „2.avgust – Međunarodni dan sjećanja na Romske žrtve Holokausta“.

Počnem razgledati panoe, a sunce prži u punoj svojoj snazi. Nisam izdržao po jari razgledati panoe, uslikao sam ih par sa namjerom da ih na miru u nekoj hladovini razgledam. Evo kako pano izgleda:

Slika

Moja lična primjedba je ta da u vrijeme kada se vršio genocid, svijet nije baratao sa pojmovima Rom i Jevrej, nego Cigan i Židov, pod ovim imenima za narod su se vodili ljudi na spiskovima. Tako da bi bilo mnogo vjerodostojnije nazvati izložbu „Genocid nad Ciganima, Židovima i Srbima“, gledano generalno. A u slučaju samo naših prostora bi trebao da se promijeni i redoslijed pobrojanih naroda po broju pobijenih, dakle „Genocid nad Srbima, Židovima i Ciganima“. Zašto su promijenili imena za ova dva naroda nije mi sasvim do kraja jasno, ali to sigurno znaju ovi što zamućuju i zapetljavaju istoriju.

Jako sam se iznenadio da je u Sarajevu neko postavio panoe na kojima se spominje genocid nad Srbima, doduše usputno i tek na kraju, ali i ovo je prilično šokantno, što sam morao i navesti u naslovu.

Obavljajući tako posao zbog kojem sam i krenuo po zvizdanu u centar grada, razmišljao sam uz put kako je baš čudno da neko Ciganima u projektu da ih vežu za neku lokaciju radi lakše kontrole, odredio da simbol njihovog naroda bude točak. Hoće simbolom kretanja da smire narod koji je uvijek u pokretu. Paradoksalno. I tako razmišljajući skontam da sam mogao da uslikam i taj simbol na zastavi koja je bila na trgu. I vratim se na trg i ustanovim da su sklonili ovu izložbu.

Čemu izložba po zvizdanu u trajanju od nekoliko sati i da li je zaista bio cilj da se narod upozna sa ovim činjenicama, ili samo da se odradi projekat, da se kaže da je bila izložba?

Duško Bošković, dan nakon Ilindana

Komentari 0
Povezane vijesti
Umovanje nad kalendarom za 1902. godinu (VIDEO) Umovanje nad kalendarom za 1902. godinu (VIDEO)
Sarajevska priča - JAT-ov neboder (VIDEO) Sarajevska priča - JAT-ov neboder (VIDEO)
Najvjerovatnije porijeklo riječi Balkan (VIDEO) Najvjerovatnije porijeklo riječi Balkan (VIDEO)
Najčitanije
  • U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
    20h 18m
    12
  • Pomjera se starosna dob za prijevremenu penziju u Srpskoj
    23h 22m
    0
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    15h 2m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    14h 15m
    0
  • Aprilska penzija 30. aprila
    16h 23m
    1