Два милиона КМ грађани дају за "бољи" порођај

06.02.2022. 10:00
2
ИЗВОР: rtvbn.com

Сваки други пород у Босни и Херцеговини подразумијева корупцију, резултати су истраживања проведеног у оквиру пројекта „Борба против корупције у породилиштима“.

На основу искуства 2.713 породиља доказано је да је 50% породиља и чланова њихове породице дало новчана средства или поклон у породилишту.

Више од два милиона марака годишње у породилиштима у БиХ прогута корупција. Због трауматичних порода и директног или индиректног навођења на плаћање услуга које су бесплатне, многе жене се не одлучују на наредно дијете.

Свједочења појединих породиља показују да особље приоритет даје оном ко је дао мито, иако је живот мајке и дјетета био доведен у питање.

- Трећа докторица која је утврдила да се постељица одвојила и да хитно морам ићи на порођај, на царски рез, с обзиром на то да, како је рекла, могу подлећи. Након тога у ходнику сам стајала гдје је почела свађа између докторице, шефице тог одјељења која ме прегледала, и докторице која је припремила салу за своју трудницу, која је платила царски рез. Иако није била животно угрожена, нити је била критична, међутим она је дошла на договорени термин, који је унапријед платила, царског реза, и тада настаје свађа између докторице која је установила моје крварење и докторице те друге труднице за борбу за салу за порођај. Мени само и дан данас, неки дан смо напунили шест година, мени одзвањају у глави ријечи докторице када се свађају – јеси ли ти нормална, жена ће нам подлећи пред нама - истиче једна породиља.

У већини случајева медицинско особље директно тражи новац од породиље или га она сама даје због страха за здравље дјетета, кажу у удружењу „Baby steps“.

Иако здравствено осигурање плаћа сваки грађанин, а медицинско особље прима плату за свој рад, чини се, да им ипак то није довољно. Просјечно вриједност мита по породу износи 141,65 марака, показују истраживања овог удружења. 

- Оно што је показао наш рад у Бањалуци је на конкретно тему овог пројекта, јесте да приче и те како постоје, и те како постоји простор да чујемо једни друге, и да не постоји одговорност само на мајкама, односно родитељима будућим или садашњим, нити само на љекарима који узимају честитке, поздраве и коверте, јер некако је то постало дио нашег фолклора и управо то је показало и ово истраживање“ каже Бранкица Раковић, члан удружења "Baby steps".

 

- Што генерално настојимо омогућити кроз овај пројекат јесте да тај вид електронске пријаве корупције, оно што је проблематично у данашњем времену када је свакако узнапредовао систем, ријетко кад ће породиља заиста тражити неко сандуче у породилишту, попуњавати то писмено, циљ је да се унапреди, да то породиља може из свог дома урадити, да може одговорити, дати повратне информације које ће добити породилиште, дакле имати заиста стварну слику онога што се дешава - истиче Амила Татаревић, предсједница овог удружења.

Проблем адекватног одговора корупцији представља неспремност система за сарадњу, неподузимање конкретних мјера у циљу смањења корупције, као и културолошка укоријењеност ове праксе, гдје и особље и породице сматрају да је право здравствених радника да буду почашћени због асистенције на породу.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Kloc 06.02.2022. 18:14
    Pa nije, nažalost, samo u porodilištima tako. Od porodičnog i sestara pa do specijalista. "Folklor", da. Mogu misliti šta se sve dešava u vrijeme ove pandemije, ovdje moram izuzeti one koji časno rade svoj posao, a država im još daje neke podsticaje, itd., itd. Ne znam da li su za vrijeme variole vere bili "podsticani". A nije samo u zdravstvu ovako, no svugdje, od komunalne policije pa eto do primarijus.
  • Generic placeholder image
    Goran 06.02.2022. 18:06
    Otisle cijene svega,pa i mito za porodjaj se povecao.
    ..
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    16h 0m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    14h 2m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    12h 55m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    13h 0m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    12h 3m
    1