Двије године од смрти Ивановића, а убице на слободи

16.01.2020. 10:05
0
ИЗВОР: Srna

Данас су се навршиле двије године од убиства предсједника Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” (СДП) Оливера Ивановића, а представници ове странке положиће цвијеће и прислужити свијеће на мјесту испред страначког сједишта у сјеверном дијелу Косовске Митровице, гдје се десио злочин.

Потпредсједник СДП Ксенија Божовић рекла је да је 2. децембра прошле године подигнута оптужница против шест особа осумњичених за умијешаност за убиство Ивановића, али да је извјесно да је истрага вођена у кривом правцу. Она је оцијенила да је истрага вођена више с циљем заташкавања трагова овог злочина, а мање ради проналажења налогодаваца и извршилаца.

– Дијве године су протраћене у препуцавањима и смишљеним саслушањима, сада и оптужници против лица која, попут секретарице СДП Силване Арсовић, ни у ком смислу нису умијешана у убиство – каже Божовићева.

Адвокат Љубомир Пантовић оцијенио је да су истражни поступак и оптужница саркастични и да је резултат истраге бесмислен јер се не зна ко је наредио, а ко починио убиство. Он сматра да се специјални тужилац током двогодишње истраге бавио периферним питањима и да би у наредном, што скоријем периоду морао да усмјери истрагу на проналажење наредбодавца и убица Оливера Ивановића.

Слика

– Свака друга активност, па и суђење које ће почети 11. фебруара, је одвлачење пажње и скретање са основног циља – подизања оптужнице против налогодавца и извршилаца – закључио је он.

Адвокат Небојша Влајић сматра да је проблем у непостојању сарадње истражних органа Србије и самопроглашеног Косова и то што до сада нису размијењене информације између Бограда и Приштине о резултатима истраге и сазнањима током протекле двије године.

– Све док се не догоди размена информација или бар једна страна не изнесе јавности своје резултате истраге о налогодавцу и починиоцу, чиме ће натјерати другу да одговори својим налазима, истрага ће тапкати у мјесту, чиме се се ствара простор да никада не буде расветљено убиство Оливера Ивановића – сматра Влајић.

Он је увјерен да би се убиство Ивановића убрзо расвијетлило уколико би постојала политичка воља да се надлежном тужиоцу доставе све информације, да се обави размјена информација, како би надлежни тужилац и судови радили свој посао без политичког уплива.

За умијешаност у убиство Оливера Ивановића оптужено је шесторо Срба са сјевера Косова – полицајци Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић, Жарко Јовановић и Раде Басара, те цивили Марко Рошић и Силвана Арсовић.

Специјални тужилац Суљ Хоџа ухапшене Србе терети за више кривичних дјела – учешће или организовање организоване криминалне групе, злоупотребу положаја или службених овлаштења, помоћ у чињењу кривичног дјела тешко убиство, неовлаштено посједовање оружја, откривање службене тајне и преправљање доказа.

У оптужници се наводи да је Ивановић убијен из политичких мотива, а двојица Срба са сјевера Косова – потпредсједник Српске листе Милан Радоичић и бизнисмен Звонко Веселиновић, иако нису оптужени, означени су као организатори криминалне групе формиране 2011. године, и назначено је да су у бјекству.

У оптужници се наводе и имена полицајаца, бившег шефа оперативе Косовске полицијске службе за регион сјевер Жељка Бојића и шефа истрага за регион сјевер Милана Ристовића, који су наводно по налогу Радоичића и Веселиновића снимке са надзорних камера скинули и понијели са собом мада су дио снимака на којима се не могу идентификовати починиоци убиства предали тужилаштву.

Њих двојица су, како се наводи у оптужници, надгледали ток истраге и о томе обавјештавали организаторе криминалне групе, а Бојић је према налазима истраге наводно био “мозак криминала на сјеверу Косова” преко кога је Радоичић имао директан утицај у КПС.

Бојић и Ристовић су у бјекству и за њима је, као и за Радоичићем и Веселиновићем расписана потјерница. Породица Оливера Ивановића, родбина, пријатељи и чланови СДП апелују на надлежне власти и међународне институције да се пронађу наредбодавци и починиоца убиства. Оливер Ивановић убијен је са шест метака који су испаљени из аутомобила у покрету у тренутку када је прилазио згради у којој се налази сједиште СДП.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Након свађе суграђанину пуцао у главу Након свађе суграђанину пуцао у главу
Ужас у Центру за социјални рад: Убио бившу жену и ранио њеног брата Ужас у Центру за социјални рад: Убио бившу жену и ранио њеног брата
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 23m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    21h 47m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    17h 16m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    8h 53m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    8h 34m
    0