Двије марке, друже!

02.05.2020. 15:37
12
ИЗВОР: is-radio.com

Двије марке и шездесет фенинга“

Јутрос испред једног паљанског маркета ред чека и млађи човјек. У рукама без рукавица му четверогодишњи син. Продавачица му објашњава да мора поштовати наредбу кризног штаба и да без рукавица не може ући. И док она пружа папир на увид са наредбом, човјек јој пружа руку у којој су двије марке и шездесет фенинга и мирним тоном одговара:

„Госпођо, мени треба само хљеб и двије банане. Ја имам само за то, немам за рукавице.“

Продавачица га гледа, а он наставља:

„Знам да то Вас не интересује, али ја сам без посла, мали хоће банану, онда морам и старијем купити,поштујем све мјере, али немам за рукавице“!

Фонд за фондом

Према подацима Савеза синдиката Републике Српске од почетка епидемије корона вируса у Српској је без посла остало више од двије и по хиљаде радника. Без посла су најчешће остали радници, којима је истекао уговор на одређено вријеме, али и радници који су проглашени технолошким вишком. Према евиденцији Завода за запошљавање отказ је добило 1800 радника , а према подацима пословне заједнице број оних који су остали без посла премашује 4500. За само десетак дана од почетка пандемије у Републици Српској су затворени угоститељски објекти, занатске радње, трговински објекти, радници су послани на чекање или су добили отказе. Из Привредне коморе још средином марта су упозорили да је велики број предузећа погођен, прије свега хотелијери, угоститељи, фризери…Тада је из Привредне коморе упућена иницијатива Влади РС и предсједавајућем Савјета министара БиХ Зорану Тегелтији да се формирају штабови и дефинишу економске мјере за подршку привреди. Тражено је и одлагање плаћања обавеза према држави.

Тако је у РС најављено формирање Фонда за подршку привреди у којој би се скупљала средства из домаћих и међународних извора. Овакав појам Фонда грађанима Српске није непознат. По основу солидарног доприноса од радника послодаваца и пензионера у Фонд солидарности прикупљене су десетине милиона марака након поплава 2014. године. Средства су се мјесечно издвајала за помоћ настрадалом становништву и за санацију штете. До данашњег дана није објелодањено гдје и на који начин је утрошен тај новац.

Након појаве пандемије, поједине локалне заједнице у Српској су отвориле или најавиле отварање подрачуна за прикупљање средстава као помоћ у санирању штете изазваном вирусом корона. Није прецизирано на који начин и по којим критеријумима ће се средства утрошити!

Оно што остаје прецизно су свакако бројке радника који остају без посла и њихове двије марке у рукама.

Имао сам и рукавице, прали смо их….“

Човјек није ушао у маркет. Отишао је са кесама намирница и слаткиша за дјечаке. Одбијао је да узме. Расправљао се са онима који су слушали његов разговор са продавачицом, а који су након своје куповине излазили са додатном кесом за њега и слаткишем за дјечака.

„Људи немојте, ја сам радник, ја од помоћи никад нисам живио. Одох на грађевину, ваљда ће ме примити. Ја ћу својој дјеци донијети, али ето, остадох сада без посла. Имао сам и рукавице, прали смо их…“прича човјек, а четверогодишњак са чоколадном бананицом у рукама га прекида „Поцијепале су се“!

Рукавице или банана за дијете, када у рукама имате само двије марке и шездесет фенинга? Питање за оне које по друштвеним мрежама у вријеме полицијског часа објављују слике првомајских догађаја са пилићима, прасићима и јањићима на ражњу или роштиљу! Само једно питање нема дилему у одговору. Да ли смо солидарни и хумани? Јесмо! То су јутрос показали Паљани по ко зна који пут. То наш човјек показује свакодневно и на сваком мјесту. Са фондом или без њега. Овако бар знамо да смо заиста помогли!

И да, дјечак је добио рукавице. Од продавачице!

 

Пише: Сњежана Мачар

Коментари 12
  • Generic placeholder image
    Jana 05.05.2020. 10:49
    Zar uopste neko vjeruje u ovo? Pa u svaki market se moze uci bez rukavica, a i ako je prodavacica uzela novac i dala covjeku sta treba kada su to ostali stigli da mu nakupuju? Nego, kada nam dolazi Deda Mraz?
  • Generic placeholder image
    RADA 03.05.2020. 14:04
    TUGA, STA RECI NA OVO!
  • Generic placeholder image
    Željko 02.05.2020. 22:26
    Samo vi nagrađujte ljude koji uredno primaju platu, a mi koji ne radimo već 40 dana i imamo malu djecu ne moramo ni da živimo. Strašno, ljudi! Ima li iko zdravog razuma???
  • Generic placeholder image
    Alo 02.05.2020. 21:22
    Sta,je opet nema komentara??????😈😈😈😈😈😈😈😈😈
  • Generic placeholder image
    Kosta 02.05.2020. 21:22
    Hvala puno ovim ljudima,ma ljudinama,sto su kupili čovjeku pune kese,u svoje ime se zahvaljujem. A opština i ostali nek se stide sto je do ovog došlo,jadno da jadnije nemoze biti
  • Generic placeholder image
    Pale 02.05.2020. 21:22
    Pa mogli bi i to uraditi,pošto oni rade i imaju platu,i onda neznaju sta je glad i ostati bez posla. To je jadno da čovjek nema rukavice a i djeca,a gdje je taj nas crveni krst i opština da to obezbjedi besplatno a ne da narod kupuje.
  • Generic placeholder image
    Njegoš 02.05.2020. 21:21
    Sram da vas bude,jadna država i uredjenost u njoj😢😢😢😢😢😈😈😈😈😈😈😈😈😈.
  • Generic placeholder image
    Sara 02.05.2020. 21:09
    Kako je sve ovo jadno i žalosno,Bože,imali nade za ljudski bezgrešni rod?
  • Generic placeholder image
    Pale 02.05.2020. 21:07
    Pa mogli bi i to uraditi,pošto oni rade i imaju platu,i onda neznaju sta je glad i ostati bez posla. To je jadno da čovjek nema rukavice a i djeca,a gdje je taj nas crveni krst i opština da to obezbjedi besplatno a ne da narod kupuje.
  • Generic placeholder image
    N 02.05.2020. 18:36
    Pravi obraz Pala .. Ovako je svaki Dan , ne samo sada , obicnog covjeka Niko ne vidi , bitni su samo ovi sto po cijele Dane sjede u kaficima na setalistu , , ne zna Niko da cijeni rad I trud postenog radnika ...samo omalozavanje I podcijenjivanje .
  • Generic placeholder image
    Ispranog mozga 02.05.2020. 18:27
    Ne vjerujem! Na državnoj televiziji kažu kako nam dobro ide.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 02.05.2020. 16:21
    Cudi me da ga nije policija zaustavila i kaznila.
Повезане вијести
Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    52m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    13h 29m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    23h 3m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    17h 17m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    22h 21m
    1