Двије трећине економије у БиХ под утицајем криминала и корупције

14.01.2022. 16:04
0
ИЗВОР: CAPITAL.ba

Корупција и привредни криминал представљају један од најдоминантнијих фактора који угрожавају развој и економску стабилност БиХ, а поражавајуће је да су, према процјенама стручњака, чак двије трећине економије у БиХ под утицајем ових појава.

Подаци су ово из Приједлога процјене пријетњи од организованог криминала у БиХ које је објавило Министарство безбједности БиХ. 

Још више забрињавају процјене Министарства да се не назире смањивање ових врста криминала у БиХ.

Kонстантно повећање обима коруптивних радњи

- Према подацима полицијских агенција у периоду 2018. – 2020. у Босни и Херцеговини регистровано је укупно 2.386 кривичних дјела са елементима корупције. Током 2020. године регистровано је укупно 926 кривичних дјела, што представља повећање за 23,1 одсто у односу на 2019. годину када су регистрована 752 оваква кривична дјела - стоји у појашњењу Министарства. 

Према њиховим ријечима, и у 2019. години је проценат коруптивних кривичних дјела био већи у односу на 2018. годину и то за 6,2 одсто.

- Укупан пораст броја кривичних дјела са елементима корупције у периоду 2018-2020. био је изразито висок и износио је 30,7 одсто или 218 кривичних дјела - наведено је у документу.

Како су истакли, материјална штета настала извршењем коруптивних кривичних дјела према извјештајима Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), Управе за индиректно опорезивање и МИнистарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, у периоду 2018.-2020. година, износила је 66.878.662,57 КМ. 

“Обзиром да су ово подаци само једног дијела агенција, те имајући у виду велику тамну бројку коруптивних кривичних дјела процјене су да је причињена штета по буџете вишеструко већа”, нагласили су у Извјештају.

Како кажу, прикупљени статистички подаци указују да су коруптивна кривична дјела у константном порасту, попримајући временом организованије форме испољавања, са све већим износима противправно остварене имовинске користи. 

Слика


Корупција нас чека и у будућности

- Иако се бројне институције у БиХ баве проблемом корупције и упозоравају на њен висок ниво, нема показатеља да она има тенденцију опадања, већ напротив број регистрованих коруптивних дјела има константан тренд раста. За очекивати је да ће корупција у истом или већем обиму бити присутна и у будућности, а негативне посљедице које узрокује по економску стабилност БиХ су веома значајне - закључено је у документу.

Када су у питању сектори који су најподложнији корупцији процјене су да ће и у наредном периоду највише корупције бити у оним областима администрације са којима грађани имају највише контакта и преко којих остварују своје најважније потребе као што су здравство, образовање, полиција, судски систем, урбанизам, социјална питања итд.

Цвјета и привредни криминал

Ни стање у области привредног криминала није пуно боље стање, напротив, према подацима полицијских агенција у периоду 2018.-2020. у БиХ регистровано је 4.155 кривичних дјела из области привредног криминалитета. 

- Током 2020. години регистровано је укупно 1.481 кривично дјело, што представља повећање за 16 одсто у односу на 2019. годину када је регистровано 1.276 оваквих кривичних дјела - истичу у Министарству.

Материјална штета настала извршењем кривичних дјела привредног криминалитета на нивоу БиХ у период од 2018. до 2020. године, према извјештајима надлежних полицијских агенција износила је укупно 405.462.220 КМ, док је остварена противправна имовинска корист процијењена на 337.091.219 КМ. 

“Током 2020. године евидентирана је материјална штета у износу 96.270.243 КМ што је било повећање од 71,81 одсто односу на 2019. годину када је евидентирано 56.031.367 КМ”, наглашено је у Извјештају.

Нема конкретних реформи

Економски аналитичар Адмир Чавалић за Capital каже да овакво стање утичу, прије свега, на економски ризик једне земље, а економски ризик је, како каже, поред правног и политичког ризика пословања најзначајнији у контексту детерминисања степена инвестирања страних директних инвестиција, а с друге стране и домаћих инвестиција.

- Оно што је проблематично када је ријеч о економији у БиХ је да је једна трећина економије државна, друга тендерски везана и ту највише има тих манипулација, а трећа се односи на здрави дио приватног сектора и то су обично извозници - казао је Чавалић.

Према његовим ријечима, у таквој формацији економије двије трећине наше економије су под утицајем одређених коруптивних , манипулативних, политичко-интересних и других радњи. 

- Чињеница да данас није одобрена друга транша помоћи ЕУ управо због нетранспарентности процеса, одабира привредних субјеката за подршку и ненамјенског трошења средстава без да се то транспарентно доказује јасно говори да такви проблеми итекако постоје, али и да тренутно нема неких кључних реформи које би наглашавале излаз из свега - упозорио је Чавалић.

 

Пише: Бојана Нинковић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Џонсон: Британија шаље војне стручњаке у БиХ Џонсон: Британија шаље војне стручњаке у БиХ
Ново подрхтавање у БиХ, земљотрес се осјетио и у Источном Сарајеву Ново подрхтавање у БиХ, земљотрес се осјетио и у Источном Сарајеву
Наранџасти метеоаларм због високе температуре Наранџасти метеоаларм због високе температуре
Најчитаније
 • Од сутра могуће кориштење туристичких ваучера у вриједности од 100 КМ
  18h 35m
  2
 • Борачка организација општине Пале: Саопштење за јавност
  21h 17m
  23
 • Урош Клисарић побједник "Конференције беба" у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  15h 41m
  0
 • Осморица фудбалера потписала нове уговоре са Славијом
  21h 49m
  0
 • Душан Ремић одлази у Саудијску Арабију
  14h 43m
  0