Џаферовић очекује да високи представник смијени Додика

31.08.2021. 13:44
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Додик је гласао против свих тачака дневног реда, изјавио је Шефик Џаферовић након сједнице Предсједништва БиХ.

- Тачке дневног реда су се углавном односиле на питања иностране политике, оне иду у други круг. Неке тачке су се односиле на питање одбране, Усвојене су једна или двије информације гдје није потребан консензус и гдје је могуће већински донијети одлуку – појаснио је он.

Додик је, додаје Џаферовић, данас гласао и против отварања канцеларије руске амбасаде у Бањалуци.

– Ради се о јасној блокади институције Предсједништва. Данас нисмо могли ставити тачку ни на именовање амбасадора, тако да је институција Предсједништва БиХ угрожена. Угрожена је надлежност Предсједништва и активности које су под ингеренцијом Предсједништва – рекао је он.

Оно што наглашава јесте да Додик, осим што блокира рад Предсједништва, он и злоупотребљава ову институцију одбијањем извршавања својих уставних овлаштења.

Због тога тражи реакцију међународне заједнице.

– У оној смо типичној ситуацији у којој треба да реагује онај механизам међународне заједнице задужен за провођење Дејтонског аспоразума. Ја очекујем да међународна заједница, прије свега високи представник предузме активности да би се ова ситуација разријешила – рекао је Џаферовић.

Он је казао како ове ријечи значе да очекује од високог представника да смијени Милорада Додика.

– Без обзира на високог представника, овдје постоје људи који су пупчаном врпцом везани за ову државу и који неће дозволити ретроградним политикама да прођу. И један савјет: Да добро пазе на Дејтонску равнотежу – рекао је.

Џаферовић је приликом обраћања новинарима показао љутњу и нервозу због Додиковог понашања током сједнице због чега му је јасно поручио да на његов начин неће бити могуће радити.

– Господин Додик ће или морати промијенити своју политику и постати конструктиван или ће морати отићи са политичке сцене. Он мора знати да угрожавањем државе, он угрожава и Дејтонски споразум, а да је тиме угрожено и оно што је настало Дејтоном, а то су ентитети – рекао је Џаферовић, пише Klix.

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 58m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 54m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    22h 23m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    8h 58m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    5h 51m
    0