Џида - породица узорних пољопривредника из Рогатице

17.07.2024. 09:39
0
ИЗВОР: srna.rs

На имању једанаесточлане породице Драгомира Џиде код Рогатице ради се пуно без обзира на временске прилике, јер су укупно засијали више од 35 хектара, а резултат су награде, признања и добар принос у више дјелатности, којима се баве у кући надалеко познатој као домаћинској.

Домаћин Драгомир за Срну наглашава да "не знају шта ће прије" - да ли да косе и балирају сијено за исхрану више грла стоке или да редовно испоручују млијеко мљекари или да прате стање на укупно засијаних 35,8 хектара, што је за 2,8 хектара више од прошлогодишњих површина.

Њихово пољопривредно газдинство у селу Лијеска, удаљеном од Рогатице петнаестак километара, познато је и признато међу познаваоцима пољопривредне дјелатности у Републици Српској по низу награда и признања на пољопривредним сајмовима и изложбама за квалитет повртарских култура, те за расна грла крупне и ситне стоке, као и по квалитетном млијеку и скоруп-кајмаку.

Драгомир наводи да су ове године засијали више од 30 хектара кромпиром, од чега више од 13 хекатара сјеменским и 20 меркантилним, те два хектара зоби на закупљеном земљишту од физичких лица и закупљеном земљишту у својини Републике Српске.

Џида истиче да су одлучили да се баве различитим пољопривредним дјелатностима како не би у овим вишим планинским предјелима, гдје је много теже привређивати него у равници, дошли у тешку ситуацију уколико би једна производња заказала.

Слика

Фото: srna.rs

Он подсјећа да је подручје општине Рогатица, а посебно плато Борике, гдје се налази његово имање, познато по рогатичком кромпиру, за који се произвођачи овог краја труде да остане међу најбољим у регији у ишчекивању ознаке заштите географског поријекла како би се могао наћи и на тржиштима ван земље.

- Некада смо тражили купца за наше пољопривредне производе, а сада купци траже нас и то је тај напредак - напомиње Џида.

На свом имању Џиде узгајају шездесетак оваца, осам музних крава, три јунице и више грла ситне стоке, те чине, како каже домаћин Драгомир, "велико-мало" породично предузеће, због чега су регистровали предузетничку дјелатност "Агро плода", који је познат купцима њихових производа широм Српске.

Драгомир истиче да се као домаћин куће поноси што га у свему подржавају супруга Станка и синови Душко и Жељко са својим породицама, те што све постижу захваљујући слоги у једанаесточланој породици у којој привређују и дјеца и одрасли.

Коментари 0
Повезане вијести
"Руј" се прославља 119 година "Руј" се прославља 119 година
Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе! Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе!
Почела исплата пензија у Српској Почела исплата пензија у Српској
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 9m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 32m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 5m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 2m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 53m
    0