Džida - porodica uzornih poljoprivrednika iz Rogatice

17.07.2024. 09:39
0
IZVOR: srna.rs

Na imanju jedanaestočlane porodice Dragomira ide kod Rogatice radi se puno bez obzira na vremenske prilike, jer su ukupno zasijali više od 35 hektara, a rezultat su nagrade, priznanja i dobar prinos u više djelatnosti, kojima se bave u kući nadaleko poznatoj kao domaćinskoj.

Domaćin Dragomir za Srnu naglašava da "ne znaju šta će prije" - da li da kose i baliraju sijeno za ishranu više grla stoke ili da redovno isporučuju mlijeko mljekari ili da prate stanje na ukupno zasijanih 35,8 hektara, što je za 2,8 hektara više od prošlogodišnjih površina.

Njihovo poljoprivredno gazdinstvo u selu Lijeska, udaljenom od Rogatice petnaestak kilometara, poznato je i priznato među poznavaocima poljoprivredne djelatnosti u Republici Srpskoj po nizu nagrada i priznanja na poljoprivrednim sajmovima i izložbama za kvalitet povrtarskih kultura, te za rasna grla krupne i sitne stoke, kao i po kvalitetnom mlijeku i skorup-kajmaku.

Dragomir navodi da su ove godine zasijali više od 30 hektara krompirom, od čega više od 13 hekatara sjemenskim i 20 merkantilnim, te dva hektara zobi na zakupljenom zemljištu od fizičkih lica i zakupljenom zemljištu u svojini Republike Srpske.

ida ističe da su odlučili da se bave različitim poljoprivrednim djelatnostima kako ne bi u ovim višim planinskim predjelima, gdje je mnogo teže privređivati nego u ravnici, došli u tešku situaciju ukoliko bi jedna proizvodnja zakazala.

Slika

Foto: srna.rs

On podsjeća da je područje opštine Rogatica, a posebno plato Borike, gdje se nalazi njegovo imanje, poznato po rogatičkom krompiru, za koji se proizvođači ovog kraja trude da ostane među najboljim u regiji u iščekivanju oznake zaštite geografskog porijekla kako bi se mogao naći i na tržištima van zemlje.

- Nekada smo tražili kupca za naše poljoprivredne proizvode, a sada kupci traže nas i to je taj napredak - napominje ida.

Na svom imanju ide uzgajaju šezdesetak ovaca, osam muznih krava, tri junice i više grla sitne stoke, te čine, kako kaže domaćin Dragomir, "veliko-malo" porodično preduzeće, zbog čega su registrovali preduzetničku djelatnost "Agro ploda", koji je poznat kupcima njihovih proizvoda širom Srpske.

Dragomir ističe da se kao domaćin kuće ponosi što ga u svemu podržavaju supruga Stanka i sinovi Duško i Željko sa svojim porodicama, te što sve postižu zahvaljujući slogi u jedanaestočlanoj porodici u kojoj privređuju i djeca i odrasli.

Komentari 0
Povezane vijesti
"Ruj" se proslavlja 119 godina "Ruj" se proslavlja 119 godina
Psihijatrije u problemu: Pacijenti ne mogu kući jer ih porodice ne žele! Psihijatrije u problemu: Pacijenti ne mogu kući jer ih porodice ne žele!
Počela isplata penzija u Srpskoj Počela isplata penzija u Srpskoj
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 20m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 43m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 16m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 13m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 4m
    0