Едукацијом утицати на свијест о страдању дјеце и младих у саобраћају

24.09.2020. 11:35
0
ИЗВОР: СРНА

Едукацијом о безбједном учешћу у саобраћају у предшколским установама, основним и средњим школама неопходно је утицати на свијест јавности о трагичном страдању дјеце и младих у саобраћајним незгодама, рекао је Срни руководилац Одсјека за возаче, возила и путеве у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Милан Тешић.

Тешић је напоменуо да су, због недовољног животног и саобраћајног искуства, дјеца и млади једна од најугроженијих категорија друштва.

Он је истакао да непознато окружење, недостатак искуства у саобраћају, те саобраћај који је исувише "брз систем" како би дјеца примила и обрадила довољан број информација, доприноси страдању дјеце.

Тешић је навео и да, с циљем унапређења саобраћајног образовања и васпитања дјеце, што доводи до усвајања знања, формирања позитивних ставова, увјежбавања вјештина и, коначно, до безбједног понашања младих возача у саобраћају, Агенција за безбједност саобраћаја спроводи пројекат "Унапређење саобраћајног образовања и васпитања дјеце свих узраста у Републици Српској".

- Пројекат се састоји из двије фазе, и то реализације позоришних представа намијењених најмлађим учесницима у саобраћају односно дјеци у предшколским установама и организације догађаја "Дан безбједности саобраћаја" у јединицама локалне самоуправе широм Српске, намијењеног дјеци у основним и средњим школама - рекао је Тешић.

Он је појаснио да прва фаза обухвата 90 извођења позоришне представе "Полицајка Цицица", у којој се дјеци саобраћај и правила у саобраћају представљају кроз интерактивну комуникацију са глумицом, кроз пјесму, забаву и игру.

- На овај начин дјеца памте основна правила у саобраћају, полако их уводимо у ново саобраћајно окружење и спремамо за полазак у школу, гдје ће наставити едукацију. Представе се реализују у јавним и приватним предшколским установама, пред групом од 20 до 25 дјеце, ради лакшег интерактивног рада са дјецом, а сценографија садржи саобраћајни полигон са свим ситуацијама са којим дјеца могу да се сусретну у саобраћају - навео је Тешић.

Он је напоменуо и да је глумица обучена у полицијску униформу, што малишанима развија пријатељски приступ према полицијским службеницима од малих ногу.

- Представа је тако конципирана да дјеца активно учествују и заједно са глумицом рјешавају разне саобраћајне ситуације, а на крају представе дјеца се такмиче у квизу знања у коме су сви побједници и због тога добијају адекватне поклоне, као што су бојанке у знаку представе, сликовнице и слично - рекао је Тешић.

Друга фаза пројекта, која се одвија паралелно са првом фазом, подразумијева организацију догађаја "Дан/и/ безбједности саобраћаја у граду/општини", који обухватају низ активности на унапређењу знања, понашања и ставова дјеце основних и средњих школа.

- Едукација дјеце у основној и средњој школи заснива се на предавањима о безбједном понашању дјеце као пјешака, бициклиста у саобраћају, едукацији средњошколаца о утицају алкохола на младе возаче и значају фактора ризика који доприносе настанку саобраћајних незгода са акцентом на брзини, те предавањима особа која су учествовала у саобраћајним незгодама, а као посљедицу имају трајни инвалидитет и друге активности - рекао је Тешић.

Према његовим ријечима, током ових активности сви учесници добијају пригодан промотивни материјал - руксаке, мајице, летке, привјеске, сликовнице и бојанке, распоред часова и слично.

Тешић је изразио задовољство јер је пројекат добио подршку кабинета предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, те истакао да подршка највиших институција Српске доприноси унапређењу безбједности свих учесника у саобраћају и промоцији Републике на међународном нивоу.

- Овакви и слични пројекти који су подржани од кабинета предсједника Републике Српске прате препоруке УН дефинисане у Резолуцији "Унапређење глобалне безбједности саобраћаја на путевима", која је усвојена на сједници Генералне скупштине УН крајем августа. Овом резолуцијом је проглашена Друга деценија акције за безбједност саобраћаја на путевима с циљем смањење броја смртних случајева и повреда у друмском саобраћају за најмање 50 одсто од 2021. до 2030. године - навео је Тешић.

Под покровитељством кабинета Предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, пројекат "Унапређење саобраћајног образовања и васпитања дјеце свих узраста у Републици Српској" спроводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова и Агенција за безбједност саобраћаја.

Коментари 0
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 3m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 46m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 38m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 31m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 32m
    0