Егзодус Срба из Сарајева - Доказ љубави и врхунског патриотизма

16.03.2020. 19:15
0
ИЗВОР: Катера

Полагањем вијенаца на војничком спомен-гробљу ''Мали Зејтинлик'' у Сокоцу данас је обиљежена 24. годишњица егзодуса Срба из Сарајева.

Градоначелник Источног Сарајева, Ненад Вуковић у изјави за медије нагласио је да су сарајевски Срби платили цијену потврђивања Републике Српске у Дејтону.

- С једне стране жалимо за свиме ониме што смо оставили, знајући да су Срби били значајни у сваком сегменту живота Сарајева, али наша срећа је да смо поново успјели створити средину угодну за живот -

Предсједник Борачке организације Републике Српске, генерал Миломир Савчић истакао је да се егзодус Срба обиљежава због оних који су одбранили српске дијелове Сарајева.

- Уважавајући мјере Владе и здравље људи, ми смо данас ипак одлучили да на симболичан начин, полагањем вијенаца одамо пошту погинулима, али и онима који су напустили Сарајево -

Предсједник Одбора Борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић истакао је да припадници СИПЕ као и тужилац Иван Матешић малтретирају и врше притисак на људе из Сокоца који се могу довести у везу са ратним злочином у селу Новосеоци код Сокоца 1992. године.

- Зато смо данас указали главној тужитељици и в.д. директору СИПЕ да истраже понашање својих тужилаца и инспектора. Недопустиво је да се људи који су доведени да дају изјаву, из просторија СИПЕ воде у федерално Сарајево на полиграф гдје тужиоци бацају папире, преврћу столове и пријете људима хапшењима и подизањем оптужница - рекао је Лалић.

У току претходне седмице седморо људи је привођено у својству свједока док од новембра тај број прелази стотину. Неки људи су ишли чак и у психијатријске установе послије малтретирања припадника СИПЕ у Сарајеву,  додао је Лалић.

Вијенце код централног спомен-крста су положили представници града Источно Сарајево, представници општина Соколац и Пале те представници борачке организације Републике Српске.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    14h 19m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    14h 26m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    11h 8m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    5h 46m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    6h 18m
    0