Економски факултет лиценцирао студијске програме Економија и Туризам и хотелијерство

25.08.2020. 14:43
0
ИЗВОР: Катера

Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву успјешно је завршио процес лиценцирања модернизованих студијских програма Економија и Туризам и хотелијерство на првом циклусу студија, речено је данас на конференцији за новинаре у сједишту факултета у Палама.

Декан Економског факултета у Палама проф. др Радомир Божић рекао је новинарима да је упркос свим ограничењима и процедурама отежаним због пандемије вируса корона све завршено и од данас овај факултет посједује лиценцу и дозволу ресорног министарства према којој ће се нови иновирани планови реализовати од академске 2020/21. године.

- То значи да ће наши новоуписани студенти на оба студија већ студирати по иновираним наставним плановима и наставити студије по тим плановима. Суштина промјена је да смо у базном студијском програму Економија настојали да уградимо промјене у складу са промјенама које се дешавају у економској науци и у складу са неким трендовима и праксама и структуром на респектабилним економским факултетима, јер смо се обавезали да ћемо нашим студентима давати и обезбједити економско знање у складу са најбољим праксама респектабилних економских факултета - казао је Божић.

Божић наглашава у том оквиру највећи дио прилагођавања и промјена се односи на инкропорирање садржаја, који са собом доносе актуелни технолошки развој опредмећен у такозваној индустријској револуцији 40.

- Као резултат тога су нови наставни програми свих предмета који се изучавају на студијским програмима, с циљем да одразе промјене које се на тим програмима изучавају у складу са актуелним трендовима који су присутни у свијету. Живимо у времену гдје кажу да друштво и економија засновани на знању,те смо као резултат тога креирали нови смјер на студијском програму Економија, који ће имати усмјерење већ од треће године који се назива Дигитална трансформација - каже Божић.

Разлози модернизације студијског програма Економија се темеље на наглашеној тражњи економиста различитих усмјерења, а неизвјесност и комплексност окружења намећу нове изазове и траже нова знања, која управо пружа овај студијски програм.

- На четвртој години студија смо обезбједили један већи степен специјализације, на начин да ће наши дипломирани студенти добити већу специјализацију и бити припремљенији да обављавају веће послове у области економске теорије и политике, у области рачуноводства, ревизије, финансија, маркетинга, пословног управљања и предузетништва - каже Божић.

Сходно усаглашавању студијског програма Туризам и хотелијерство са сличним студијским програмима референтних факултета, чланству у свјетским институцијама које брину о образовању тржишно компетивних кадрова у туризму и хотелијерству, извршене су одговарајуће промјене на овом студијском програму.

- Када је у питању студијски програм Туризам и хотелијерство, основне промјене се односе на усклађивања и побољшања, за која смо осјетили да постоје потребе и која слиједе најбоље праксе факултета у окружењу, на којима се изучавају области из туризма и хотелијерства - додаје Божић.

Комисије Министарства за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво за провођење поступка лиценцирања студијских програма првог циклуса студија, цијенећи све приложене документе Економског факултета у Палама, дале су позитивну оцјену везану за лиценцирање студијских програма Економија и Туризам и хотелијерство.

Када се ради о студијском програму Туризам и хотелијерство треба додати да је предвиђена измјена 55 ЕСПБ, односно додавање 7 нових предмета и корекција по један или два ЕСПБ одређеним предметима, како би се ускладили са постојећом структуром плана.

Коментари 0
Повезане вијести
Јелена Симовић постала дио колектива Економског факултетa у Палама Јелена Симовић постала дио колектива Економског факултетa у Палама
Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио јубилеј Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио јубилеј
Економски факултет Пале у бојама Црвеног крста (ФОТО) Економски факултет Пале у бојама Црвеног крста (ФОТО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 40m
    5
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 36m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 21m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 20m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 32m
    0