Елек: Наплаћујемо пет пута мању цијену транспорта гаса

20.02.2023. 19:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Директор "Сарајево гаса" из Источног Сарајева Недељко Елек рекао је Срни да "Сарајево гас", који је у већинском власништву Владе Републике Српске, наплаћује пет пута мању цијену транспорта гаса него што "Енергоинвест" /Сарајево/ плаћа "БХ гасу".

Елек је рекао да тренутно "Сарајево гас" наплаћује транспорта гаса у федерално Сарајево по цијени од 7,2 КМ, док у исто вријеме "Енергоинвест" плаћа "БХ гасу", фирми која је у власништву Федералне владе, 34,17 КМ.

Реагујући на писмо члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића које је упутио српском члану и предсједавајућој Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић и члану Предсједништва Жељку Комшићу у којем тражи да се ураде измјене Закона о гасу, Елек је рекао да "Сарајево гас" има 4,2 километара гасовода у свом власништву, односно власништву Владе Републике Српске, којим снабдијева федерално Сарајево гасом.

- Они својој властитој фирми плаћају пет пута скупље транспорт него фирми која је у власништву Владе Републике Српске - рекао је Елек.

Он је подсјетио да је енергетски пакет усвојен 2009. године и Република Српска је све провела по тим директивама Европске енергетске комисије, а Влада Федерације БиХ није спровела ништа него им је и даље на снази неуставна уредба из 2007. године којом блокирају слободно тржиште гаса у БиХ.

Бећировић је 7. фебруара упутио у званичну процедуру препоруку за израду и усвајање закона о гасу БиХ, а која би требало да се нађе на дневном реду предстојеће сједнице Предсједништва БиХ.

Бећировић предлаже укидање неуставних ентитетских регулатора и успостављање регулатора на нивоу БиХ за област природног гаса са адекватним овлштењима и инструментима за њихово спровођење.

Коментари 0
Повезане вијести
Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“ Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“
Елек: На јавну трибину Листе „За правду и ред“ дошао сам са сарадницима и пријатељима Елек: На јавну трибину Листе „За правду и ред“ дошао сам са сарадницима и пријатељима
Поскупљење гаса због раста цијена на свјетском тржишту, а не због "Енергонивеста" и "Сарајево-гаса" Поскупљење гаса због раста цијена на свјетском тржишту, а не због "Енергонивеста" и "Сарај...
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 27m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 23m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 27m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 20m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 17m
    0