Електронски рецепти поново у функцији, обавезне електронске здравствене картице

04.03.2024. 12:22
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Електронско прописивање рецепата од данас је поново у функцији, саопштио је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

- Напомињемо осигуранике да са собом носе своје електронске здравствене картице како би могли да остварују здравствену заштиту и подижу лијекове у апотекама - истакли су у саопштењу.

Истичу да је искључива употреба електронске картице најбоља заштита личних података и комплетног система, јер евентуалне грешке и потенцијалне злоупотребе система уз употребу картице нису могуће.

- Електронска картица обезбјеђује јединствену идентификацију корисника, те елиминише потребу за ручним уношењем података, попут имена и презимена или јединственог матичног броја пацијената, а самом осигуранику омогућава бољу контролу и заштиту његових медицинских и личних података - наглашава се у саопштењу.

Нагласили су да је важно да пацијенти увијек са собом имају картицу јер и у случају евентуалних проблема са очитавањем картице, здравствени радници ће имати могућност да у систем унесу број картице, али више не могу да уносе личне податке пацијената.

- Подсјећамо да је искључива употреба електронских картица била предвиђена од 1. јануара ове године, али због хакерског напада на Интегрисани здравствени информациони систем, тај рок је морао бити пролонгиран - навели су у саопштењу.

Након хакерског напада на ИЗИС постепено је омогућаван рад у овом систему, водећи рачуна о безбједносном аспекту, те су се, након детаљнихтестирања, стекли услови за поновно омогућавање прописивања електронских рецепата, као и употребу електронске здравствене картице.

- Електронско прописивање рецепата значи да љекари више не морају да штампају рецепте, а пацијент се у апотеку јавља само са е картицом и на основу ње добија прописану терапију - закључили су у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена
Фонд ће коначно рефундирати пренатални тест трудницама у Српској? Фонд ће коначно рефундирати пренатални тест трудницама у Српској?
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    12h 42m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    12h 56m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    15h 13m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    12h 48m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    5h 3m
    0