Електропривреда РС набавља дизајнерски намјештај, цијена радне столице 12.387 КМ

19.06.2024. 11:14
2
ИЗВОР: inforadar.ba

Електропривреда Републике Српске расписала је 15. маја 2024. године тендер за набавку намјештаја и уређење ентеријера вриједан 950.000 КМ без ПДВ-а. У ову цијену укључено је опремање архива, кухиње, трпезарије за 56 људи, мултифункционалне сале за 160 људи, конференцијске сале за састанке 20 људи, те неколико канцеларија.

У тендерској документацији је описан намјештај, а достављени су и цртежи намјештаја. Поједине столице морају бити у серијској производњи, а тај услов постављен је за оне столице чији је дизајн копија рада познатих свјетских дизајнера, или прецртан намјештај.

ЕРС набавља 6 столица чији је дизајн идентичан моделу „Downtown President“ дизајнера Жан Мари Масауда (Jean Marie Massauda( уступљеног фирми “Poltrona Frau” из Јужноафричке Републике.

Слика

Цијена овог модела доступна на веб.сајту произвођача који има серијску производњу је 6.330,90 евра или 12,387.21 КМ.

Слика

У опису радне фотеље високог наслона стоји да база треба бити у форми металне звијезде од полираног алуминијума. Сједиште и наслон треба да буду у форми шкољке, пуњени хладно ливеном пјеном, тапацирани висококвалитетном природном кожом, сировом кожом европског поријекла са хром штављењем, бојење анилином, са завршном обрадом  у воденим пигментима.

ЕРС набавља и 12 столица чији је дизајн идентичан моделу „Little Giraffe“ дизајнера Фрица Хансена (Fritza Hansena) чија је цијена 3.684 евра или 7.204 КМ.

Слика

У опису радне фотеље средњег наслона пише да мора бити тапацирана високолоквалитетним штофом основне категорије, 100% полиестер.

Слика

Поред тога, ЕРС набавља још 6 радних столица с високим наслоном и 3 радне столице са ниским наслоном, исто тапациране висококвалитетним штофом (100% полиестер), с интегрисаним наслоном за главу и фиксним руконаслонима од полираног алуминијума без јастучића. Набавља и 160 столица за конференцијску салу, 27 радних столица модела „mesh“, 2 радне столице, 56 столица за трпезарију.

Осим опремања архива од 33 метра квадратна архива и кухиње од 25 метара квадратних, те поменутих столица, у плану је куповина још куповина 14 пуних зидних облога, 250 тепиха, осам столова за састанке, 48 двокрилних пуних затворених елемената, 18 двокрилних стаклених елемената, 24 отворене полице, 43 радна стола, 40 ладичара, 32 саксије, једног конференцијског стола, једног лучног стола, једне дупле отворене полице, два једнокрилна стаклена елемента, два једнокрилна пуна затворена елемента.

Рок за достављање понуда за опремање архива, конференцијске сале, кухиње и неколико канцеларија је 1. јул. Посебан услов јест да је компанија имала уговор вриједан 750.000 КМ без ПДВ-а током свог пословања.

Дино Цвико, новинар Журнала који је извјештавао о тендеру за набавку  намјештаја Агенција за банкарство ФБиХ каже за ИнфоРадар да јавне набавке у Босни и Херцеговини понекад служе и за испуњавање жеља и личних потреба појединаца, најчешће одговорних лица уговорних органа.

- То се најбоље види кроз набавке аутомобила, намјештаја, мобитела, рачунара… гдје се у тендерској документацији ријечима нацртају жељени модели. Свакако да је ријеч о незаконитој пракси коју би требале санкционисати надлежне институције, што, и поред бројних медијских извјештаја, скоро никада не раде. Оно што треба нагласити јесте да се у овим случајевима троши јавни новац, новац свих грађана ове државе, па је од апсолутног јавног интереса указивати на овакве примјере, којих је нажалост и превише, и јавности презентирати на шта се, те на који начин се троши њихов новац - упозорава Цвико.

Слободан Голубовић, уредник портала Пратимо Тендере подсјећа да Закон о јавним набавкама експлицитно забрањује ову појаву.

- Одредбе Закона о јавним набавка експлицитно забрањују ову појаву јер се у техничкој спецификацији не смије упутити на одређеног произвођача, на поријекло или на посебан поступак, на марке, патенте, типове или одређено поријекло, ако би се тиме погодовало или би се искључили одређени привредни субјекти или одређени производи. Стога је очигледно да се довољно не ради на њиховој примјени, односно да нема санкција за овакве злоупотребе. Осим санкција, требало би размислити да се у неким будућим унапређењима система јавних набавки уведу одређени превентивни механизами који би ову појаву онемогућили - упозорава Голубовић.

Иако је ове дизајнерске столице могуће набавити у препродаји, по нешто нижим цијенама, остаје отворено питање како формирати понуду од 950 000 КМ а да не буде неприродно ниска, што је такође један од услова.

 

Аутор: Љупко Мишељић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Haha 19.06.2024. 13:24
    Tako i treba pisaj po sirotinji ,cijenu struje jos treba podići ,jest je svako i koristio !!
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 19.06.2024. 11:47
    A budzet i stomaci gradjana prazni, kakvi pljackasi, otimaju pare radi prokletih izbora, a briga ih za narod!!!
Повезане вијести
Агенција за ваздушну пловидбу БиХ купила моторне санке Агенција за ваздушну пловидбу БиХ купила моторне санке
Божовић: Хитно покренути иницијативу за враћање цијене електричне енергије на износ прије доношења одлуке о увођењу „блок тарифе“ Божовић: Хитно покренути иницијативу за враћање цијене електричне енергије на износ прије ...
Цијене огрева папрене, многи у Српској пред избором - или дужничко ропство или смрзавање Цијене огрева папрене, многи у Српској пред избором - или дужничко ропство или смрзавање
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 35m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 58m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 31m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 28m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 19m
    0