Електротехнички факултет отворио изложбу у част Милеве Марић Ајнштајн

12.11.2021. 12:05
0
ИЗВОР: Катера

Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву организовао је изложбу у част Милеве Марић Ајнштајн, у сарадњи са Савезом иноватора Републике Српске.

Изложба се састојио од 28 паноа који приказују животни пут ове српске научнице, која је била супруга једног од највећих умова и најзначајнијих личности у историји свијета, Алберта Ајнштајна.

Декан Електротехничког факултета Божидар Поповић истакао је да је Милева Марић Ајнштајн много допринијела развоју науке и изградила се као велики научник, а уједно се остварила и као породична жена.

Поповић је додао да је ово трећа изложба коју организује ЕТФ и изразио наду да ће и у наредном периоду наставити да на овај начин промовишу науку.

Он је позвао све средњошколце са територије града Источно Сарајево да посјете ову изложбу, те се можда препознају и виде у овој науци у будућности.

Слика

Фото: Катера

Продекан за наставу и предузетништво на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву Младен Бањанин истакао је да је Милева Марић Ајнштајн била велики српски научник, физичар и математичар.

Бањанин је говорио о детаљима из њеног личног живота, попут тога да се образовала у Новом Саду, те касније на европским универзитетима, гдје се посебно истиче њено школовање на Политехници у Цириху, гдје је и упознала супруга Алберта.

- Многи научници Милеву повезују са резултатима њеног супруга и сматрају да је имала допринос у остваривању тих научних резултата. Милева Марић Ајнштајн је тек пета жена која је успјела да упише Политехнику у Цириху и друга која је успјела да положи све испите - рекао је Бањанин.

Слика

Фото: Катера

Према његовим ријечима, ова изложба је организована због промоције науке и научноистраживачког рада, те популаризације науке, како код студената, тако и код запослених и младих, који ће можда у будућности бити и студенти на ЕТФ.

Финансијски покровитељ ове изложбе је општина Источна Илиџа.

Изложба ће бити отворена од 28. новембра у холу факултета.

Коментари 0
Повезане вијести
Г-Петрол подржао одлазак студената Електротехничког факултета УИС на "Електријаду" Г-Петрол подржао одлазак студената Електротехничког факултета УИС на "Електријаду"
СТЕЛЕКС организује бесплатни двоседмични курс за средњошколце СТЕЛЕКС организује бесплатни двоседмични курс за средњошколце
Електротехнички факултет поуздан партнер у процесу дигитализације Електротехнички факултет поуздан партнер у процесу дигитализације
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 14m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 6m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    11h 57m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 42m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    6h 49m
    4