Elektrotehnički fakultet otvorio izložbu u čast Mileve Marić Ajnštajn

12.11.2021. 12:05
0
IZVOR: Katera

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovao je izložbu u čast Mileve Marić Ajnštajn, u saradnji sa Savezom inovatora Republike Srpske.

Izložba se sastojio od 28 panoa koji prikazuju životni put ove srpske naučnice, koja je bila supruga jednog od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u istoriji svijeta, Alberta Ajnštajna.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović istakao je da je Mileva Marić Ajnštajn mnogo doprinijela razvoju nauke i izgradila se kao veliki naučnik, a ujedno se ostvarila i kao porodična žena.

Popović je dodao da je ovo treća izložba koju organizuje ETF i izrazio nadu da će i u narednom periodu nastaviti da na ovaj način promovišu nauku.

On je pozvao sve srednjoškolce sa teritorije grada Istočno Sarajevo da posjete ovu izložbu, te se možda prepoznaju i vide u ovoj nauci u budućnosti.

Slika

Foto: Katera

Prodekan za nastavu i preduzetništvo na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu Mladen Banjanin istakao je da je Mileva Marić Ajnštajn bila veliki srpski naučnik, fizičar i matematičar.

Banjanin je govorio o detaljima iz njenog ličnog života, poput toga da se obrazovala u Novom Sadu, te kasnije na evropskim univerzitetima, gdje se posebno ističe njeno školovanje na Politehnici u Cirihu, gdje je i upoznala supruga Alberta.

- Mnogi naučnici Milevu povezuju sa rezultatima njenog supruga i smatraju da je imala doprinos u ostvarivanju tih naučnih rezultata. Mileva Marić Ajnštajn je tek peta žena koja je uspjela da upiše Politehniku u Cirihu i druga koja je uspjela da položi sve ispite - rekao je Banjanin.

Slika

Foto: Katera

Prema njegovim riječima, ova izložba je organizovana zbog promocije nauke i naučnoistraživačkog rada, te popularizacije nauke, kako kod studenata, tako i kod zaposlenih i mladih, koji će možda u budućnosti biti i studenti na ETF.

Finansijski pokrovitelj ove izložbe je opština Istočna Ilidža.

Izložba će biti otvorena od 28. novembra u holu fakulteta.

Komentari 0
Povezane vijesti
G-Petrol podržao odlazak studenata Elektrotehničkog fakulteta UIS na "Elektrijadu" G-Petrol podržao odlazak studenata Elektrotehničkog fakulteta UIS na "Elektrijadu"
STELEKS organizuje besplatni dvosedmični kurs za srednjoškolce STELEKS organizuje besplatni dvosedmični kurs za srednjoškolce
Elektrotehnički fakultet pouzdan partner u procesu digitalizacije Elektrotehnički fakultet pouzdan partner u procesu digitalizacije
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    20h 5m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    21h 16m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    22h 42m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    22h 47m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    2h 56m
    0