Електротехнички факултет у Источном Сарајеву организовао бесплатну припремну наставу за 60 полазника

20.06.2023. 13:30
0
ИЗВОР: srna.rs

На Електротехничком факултету /ЕТФ/ Универзитета у Источном Сарајеву током ове седмице реализује се бесплатна припремна настава из математике за будуће бруцоше, а пријављено је 60 полазника.

Продекан за наставу ЕТФ-а Срђан Лале рекао је Срни да овај факултет више од десет година организује припремну наставу, а у протеклих неколико година је бесплатна.

Лале је навео да су се свршени средњошколци у ранијем периоду пријављивали, али да уколико и даље има заинтересованих, могу да се пријаве.

- Циљ нам је да дјеци што више помогнемо да обнове градиво, како би се што боље припремили за пријемни испит из математике који ће бити одржан у понедјељак, 26. јуна у 9.00 часова", рекао је Лале.

Он је напоменуо да је припремена настава почела јуче и траје до петка, 23. јуна, у периоду од 9.00 до 14.00 часова, а у суботу, 24. јуна, биће тестирање на којем ће полазници имати прилику да провјере знање.

- Са матурантима раде наши професори и асистенти. Од ове године смо омогућили и онлајн систем праћења припремне наставе и то је добро за оне матуранте који нису у прилици да буду овдје док траје настава па је могу пратити од куће - истакао је Лале.

Он је додао да и ове године влада велико интересовање, те да припремну наставу уживо прати 50, а онлајн 10 будућих бруцоша.

Лале је рекао да су пријаве за упис на ЕТФ у току, а осим пријаве у студентској служби, будући студенти то могу да учине и онлајн путем апликације /https://estudent.ues.rs.ba/ која је доступна на страници факултета, али и осталих чланица Универзитета.

Лале је навео да имају студенате који су се пријавили онлајн путем, те да су онлајн приајве могуће до суботе, 24. јуна.

Лале је навео да на ЕТФ-у постоје три студијска програма – Аутоматика и електроника, Електроенергетика и Рачунарство и информатика, а укупно је одобрено 90 буџетских мјеста.

- Од тога, 35 мјеста на Рачунарству и информатици, 30 на Аутоматици и електроници и 25 на Електроенергетици. Осим тога, имамо и пет мјеста за самофинансирајуће студенте на Рачунарству и информатици, као и три за страна држављана - истакао је Лале.

Он је напоменуо да је од ове академске године у плану да буде покренута настава и на енглеском језику за студенте из Индије, те да су усвојени студијски програми.

- У озбиљним смо преговорима да доведемо те студенте овдје, као што то већ ради Медицински факултет у Фочи и још неколико чланица Универзитета. Иницијатива је веома добродошла, а подржана је од Универзитета и ресорног министарства - истакао је Лале.

Лале је позвао све који имају афинитете према техничким наукама и елкетротехници, да упишу овај факултет.

- Једна од главних предности ЕТФ-а је тренд запошљавања, по окончању студија, јер увијек недостаје инжењера електротехнике, посебно у ИТ сектору који је сада у великом развоју. Осим брзог запослења, посао инжењера је динамичан, нуди много погодности кроз усавршавање, путовања и све су то препоруке зашто да будући бруцоши упишу овај факултет - навео је Лале.

Он је указао да су на ЕТФ-у, на око 90 одсто предмета, осим предавања, обавезне и лабораторијске вјежбе, практични рад, те да се могу похвалити богатим лабораторијским ресурсима.

- Осим што студенти морају, да би положили ипсит, да ураде лабораторијске вјежбе, они често и у ваннаставним активностима раде у лабораторијама, гдје се изроде одређене идеје које представљају на фестивалима наука. Недавно смо били на фестивалу науке у Бањалуци и наши студенти са треће године су представили пројекат `паметни аутомобил`, којим се може управљати преко мобилне апликације на телефону - истакао је Лале.

Магдалена Зарић из Требиња која учествује на припремној настави из математике, сматра да ће ово бити за њу корисно када је ријеч о полагању пријемног испита, јер професори, како каже, нуде велико знање.

Она додаје да је изабрала Електротехнички факултет јер има афинитете према математици и природним наукама.

- Одабрала сам Електротехнички факултет на Универзитету у Источном Сарајеву јер су моји бројни професори из средње школе завршили студије управо овдје. Причали су ми о факултету и његовим квалитетима, а сматрам и да би млади требало да уписују факултет у нашој држави и остају овдје - истакла је Зарићева.

Андреа Илић из Источног Сарајева рекла је да је ово веома корисно јер обнављају градиво из средње школе, а ЕТФ је одабрала, јер је, како каже, веома успјешан факултет.

- Имам другове и другарице који су завршили ЕТФ у Источном Сарајеву и након окончања студија, брзо су се запослили и веома су успјешни у послу којим се баве - истакла је Илићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 10m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    9h 8m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    17h 34m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    15h 49m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    17h 28m
    0