Електротехнички факултет у Источном Сарајеву: Прича о два дипломца

26.01.2021. 13:57
0
ИЗВОР: Катера

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву два дипломца, Миљан Гацо и Емир Гегић, представили су своје дипломске радове из области индустријске аутоматизације.

Они су у Лабораторији за индустријску аутоматизацију представили резултате свог вишемјесечног рада из области инсталације и програмирања SCADA система на операторским панелима и персоналним рачунарима, као и остала потребна знања и вјештине, која су потребна да би се овакви комплексни задаци могли реализовати.

Миљан Гацо, апсолвент на овом факултету и један од дипломаца, истакао је да је у оквиру свог дипломског рада направио апликацију која контролише течност у резервоару помоћу SCADA програмског пакета.

Слика

- У реалном времену управљамо одређеним нивоом течности у резервоару. Све се одвија у реалном времену. Подаци се „купе“ и преносе на неки персонални рачунар који може бити базна станица - рекао је Гацо.

Он је појаснио да индустријски процес у овом случају, одржавање констатног новоа течности  у резервоару, не мора бити уско везан за мјесто гдје се налази базна станица, већ може бити удаљен и неколико километара, а веза се успоставља помоћу Профи НЕТ комуникације.

Слика

- Овај програмабилно логички контролор (PLC) се користи у свим индустријским процесима и замјењује старе индустријске процесе. Њиме се лакше управља и много је економичнији, а сама WinCC SIEMENS SCADA графички је боље приказана кориснику и лакше је графички управљати приказом, него помоћу тастера. На екрану се види укупан индустријски процес који се реализује – објаснио је Гацо.

Појашљавајући даље, Гацо је рекао да резервоар који је он „направио“ има 8 литара запремине и да помоћу овог слајдера може да константно одржава одређени ниво течности у њему.

Слика

- Нпр. узимањем течност из резервоара, активира се пумпа која константно држи ниво од, рецимо, пет литара. Такође, могу да управљам да тај ниво буде отприлике од три до пет литара, што показујем вишенамјенску употребу овог система у односу на оне старије – закључио је Гацо.

Емир Гегић, такође апсолвент на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да је радио дипломски рад на тему програмирања Touch (тач) панела користећи WinCC Flexible програмски пакет и да му је за то требало више од два и по мјесеца.

Слика

- WinCC је контролни центар помоћу којег корисник управља и контролише рад неке машине у индустријском процесу. Дакле, то је „тач“ панел исти као и сваки мобилни „тач“ екран и користи се исто као када бисмо користили „тач“ екран за неку мобилну апликацију – рекао је Гегић.

Он је додао да је тема његовог дипломског рада директно везана за регулацију температуре течности у резервоару на MSP радној станици.

Слика

- Унутра се налази један гријач, а корисник задаје одређену температуру. Ако је температура већа од тренутне температуре, гријач се пали. Такође, уграђен је и температурни сензор који у реалном времену шаље тренутну температуру течности која се налази у резервоару. На основу тога контролишемо процес – закључио је Гегић.

Редовни професор на овом факултету и ментор двојици сјајних студената, Слободан Лубура истакао је да је Лабораторија за индустријску аутоматизацију опремљена свом потребном опремом за стицање неопходних знања за управљање и регулацију у савременом индустријском окружењу.

- Опрема је углавном добијена аустријским кредитом од прије десетак година. Орјентисани смо на практично знање, имамо много праксе, мање теорије и све се то одвија у овој лабораторији. Тешко је, али се знање исплати – нагласио је Лубура, истакнувши да је поносан на своје студенте, Гацу и Гегића.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Божидар Поповић искористио је прилику да истакне да је овом факултету јако важно да презентује сваки квалитетан рад својих студената.

- На нашем факултету су студенти навикли да праве и реализују своје пројекте, а осим дипломе овдје се стиче знање које сигурно гарантује посао – закључио је Поповић.

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 46m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 30m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 15m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 14m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 20m
    0