Елена се родила са само 416 грама, а само 260 овакве дјеце је до сада на свијету преживјело

21.09.2020. 20:30
0
ИЗВОР: Srpska.info

Елена јако велики борац. Свашта је прошла и да није таква не би била са нама данас. Одмах након порођаја љекар нам је она најмања беба у Хрватској, касније смо то провјерили и испало је да стварно јесте. Тај страх и неизвјесност. Нисмо знали како ће све бити, али смо били позитивни – каже њена мајка Марија.

Рођена је у 27. недјељи трудноће, а љекари из Завода за неонатологију КБЦ Осијек кажу да је тешко и замилсити колико је била мала када се родила, преноси Блиц.

– Не можемо никоме то објаснити у потпуности, али кад причамо о тим бебицама, сви се замисле. Замилсите фломастер, те дужине је била. Цијели њен длан био је као комадић прста код одраслог човјека – каже Татјана Вакањац из Завода за неонатологију КБЦ Осијек.

Тата ју је, усљед епидемије корона вируса, ријетко посјећивао.

– Све ми је ово било тешко, што она није са нама. Мало је виђамо и фалила нам је, узбуђен сам што не виђамо болницу више – прича Марјан, Еленин отац.

Медицинска сестра са одјељења неонатологије, која у овој установи ради већ 26 година каже да су сви запослени били веома узбуђени, али и да је Еленино рођење било веома стресно.

– Били смо сви узбуђени јер смо добили дијете са најмањом килажом. Сестре са овог одјељења трудиле су се да дају свој максимум и поносна сам на њих. Био је то велики стрес – каже Анамарија Брож.

Педијатар Дарјан Кардум каже да се према статистичким подацима стопа преживљења дјеце која се роде са тако ниском килажом веома мала,

– Према једном америчком регистру само је 260 беба рођено са масом испод 400 грама које су до сада преживјеле, тако да је преживљавње врло ниско. Наш посао је увијек веома стресан и изазован прије свега због специфичности – наводи он.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    22h 46m
    0
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    23h 4m
    5
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    23h 40m
    9
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    20h 35m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    19h 37m
    0