Елез ухапшен по потјерници из БиХ

22.12.2020. 11:58
0
ИЗВОР: srpskainfo

Дарко Елез ухапшен је данас у Београду по међународној потјерници из БиХ, сазнаје Српскаинфо.

Потјерницу за Елезом расписао је Суд БиХ на захтјев Тужилаштва БиХ, због оптужнице за организовани криминал која је подигнута још 2013. године у предмету кодног назива “Лутка”.

Тужилаштво БиХ подигло је у августу 2013. године подигло оптужницу против 32 особе у предмету “Лутка” која се односи на једну од највећих организованих криминалних група у постдејтонској БиХ.

Оптужени се теретио за организовани криминал, у вези са више убистава и тешких убистава, оружаних пљачки банака и транспорта новца у вишемилонским износима, пљачке, разбојништва, прање новца и друга тешка кривична дјела, саопштено је тада из Тужилаштва БиХ.

Тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал, корупцију и тероризам Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против укупно 32 особе, у оквиру предмета против Дарка Елеза и других.

Ови оптужени, терете се за нека од најтежих кривичних дјела организованог криминала, почињена у протеклих 10 година, на подручју БиХ.

Елез је служио деветогодишњу затворску казну у Србији као вођа нарко-групе из Источног Сарајева, а већ је испитиван на околности оптужнице с организованим криминалом у предмету “Лутка” када се бранио ћутањем.

Према ранијем писању медија, Дарко Елез је уз Насера Кељмендија главноосумњичени за наручивање убиства Рамиза Делалића Ћеле.

Елез је одраније познат као вођа криминалне групе из Источног Сарајева, која се годинама оружано сукобила са супарничким групом Ђорђа Ждрала, некада његовог најбољег пријатеља.

И један и други су годинама градили добре везе у сарајевском и београдском подземљу, а спекулисало се да имају и политичку залеђину.

Елез је ухапшен у полицијској акцији прије 2009. године у Београду, када је процурило да је његова група припремала ликвидације политичара, високих полицијских дужносника, бизнисмена, али и криминалаца из БиХ и Србије.

С обзиром на то да Елез осим држављанства БиХ има и држављанство Србије, у овом тренутку не постоји било каква могућност његовог изручења БиХ због јасних одредаба србијанског устава.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 43m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 27m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 54m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 12m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 13m
    0