Епидемија задаје посљедње ударце угоститељима

31.10.2020. 20:27
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Доласком лошијег времена и затварањем башта, угоститељству у Српској задат је још један ударац који ће, како кафеџије поручују, убрзати крах многих из ове бранше, којима је епидемија короне већ добрано помрсила рачуне.

Власници кафића и ресторана објашњавају да је, због посљедица епидемије, у угоститељству до сада без посла остало најмање 20 одсто радника, те да ће се, ако ситуација не крене набоље, најдаље до марта још најмање толико наћи на бироу за незапослене.

Због драстичног повећања броја новозаражених корона вирусом у РС,  апелују на све своје госте да максимално поштују мјере превенције, како би се избјегао неки гори здравствени и економски сценарио.

А рачуница кафеџија показује да је, од почетка епидемије, промет у кафанама и ресторанима, у најбољем случају, преполовљен.

И званична статистика показује да овај сектор већ мјесецима муку мучи са падом промета.

Примјера ради, процијењени промет у угоститељству је у другом кварталу лане износио 16,2 милиона, а у истом периоду ове године 8,3 милиона КМ, подаци су Завода за статистику РС.

У Удружењу радника угоститељства и туризма РС кажу да се, док су туризам и хотелијерство потонули, угоститељство стрмоглаво приближава дну.

– Од почетка короне, промет је смањен за најмање 50 одсто, док радимо капацитетом мањим за скоро 40 одсто. Како је дошло хладније вријеме, ситуација се додатно погоршала. Ту су и мјере које нам не дају напријед. Примјера ради, у локалу са око 200 мјеста, дозвољена је посјета 30 људи – поручује за Српскаинфо предсједник овог удружења Жељко Татић.

Додатни проблем је и то што су намети остали исти или су чак повећани, док промет константно пада.

- На примјер, од 1. новембра прелазимо на зимски обрачун струје, па ће они који су плаћали 600-700 марака, сад плаћати и по 1.000 КМ мјесечно. Осим трошкова, на руку нам не иде и то што је код људи све већи страх од одласка у кафиће. Нажалост, већ од овог мјесеца очекујемо жешћи талас отпуштања радника- истиче Татић.

Према његовим ријечима, у Бањалуци је прије короне у угоститељству било запослено око 6.500 људи, а без посла је већ остала петина.

- Још најмање толико ће се ускоро наћи на евиденцији незапослених, јер не видимо никакву назнаку стабилизације ситуације. Такође, плата доброг конобара до епидемије се кретала између 800 и 900 КМ, а многи сада добијају и до 200 КМ мање, због мањка посла. Питамо се, када угоститељи затворе, коме ће своје услуге и робе пласирати пратеће индустрије, односно, самостални пољопривредни произвођачи, произвођачи хране и пића, добављачи сировина, музичари, фирме које се баве организацијом догађаја и остали- каже Татић.

Наглашава да протеклих дана инспектори константно контрошилу кафане и ресторане, што такође представља одређени вид притиска на ову браншу.

- Свјесни смо и ми да је здравље људи најважније, и максимнално се трудимо да испоштујеме епидемиолошке мјере. Али, битна је и економија- поручује Татић.

Из Удружења послодаваца туризма и угоститељства „Хореца РС“ позвали су грађане РС да буду одговорни и да поштују све мјере.

- То је начин да дјеца остану у школама, а радници у угоститељству и другим дјелатностима на својим радним мјестима. Морамо мислити и на здравствене раднике, ни они не треба да трпе посљедице било чије неозбиљности и неодговорности- поручио је предсједник овог удружења Далибор Шајић.

Према његовим ријечима, анализом стања спровођења мјера заштите од ширења вируса у области угоститељства, закључено је да овај сектор у преко 95 одсто случајева испуњава прописане услове и да представља веома мали ризик за пренос вируса.

- Увођењем нове законске одредбе којом инспектори имају право затворити објекат који крши прописане мјере, уведена је потпуна контрола поштовања епидемиолошких мјера. Примјетно је знатно одговорније понашање свих грађана, али примјетан је и значајан пад промета у угоститељским објектима - истиче Шајић и додаје да доношење било каквих додатних ограничења не би довело до побољшања епидемиолошке ситуације.

- Напротив, то би довело до још већег окупљања у приватним објектима, за које су институције већ утврдиле да су главни извор заразе. Економске посљедице, доношењем нових ограничавајућих мјера, биле би катастрофалне. Овај сектор већ је на кољенима и свака нова мјера је равна затварању радних мјеста- упозорава Шајић.

У оквиру појачане контроле поштовања мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, надлежни инспектори су за седам дана, односно од 19. до 26. октобра, на седам дана забранили рад за још 11 угоститељских објеката у РС. Из Инспектората РС саопштено је да је утврђено да се они нису придржавали заштитних мјера с циљем спречавања и сузбијања заразних болести.

У овом периоду, републички инспектори су, у сарадњи са инспекторима у локалним заједницама, спровели 2.505 инспекцијских контрола, у којима су у 34 случаја субјекти затечени у прекршају, па су им изречене казне у износу од 41.000 КМ.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 0m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 56m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 0m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 53m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 50m
    0