Епидемиолошка ситуација у Српској у фази стабилизације

27.04.2021. 13:31
0
ИЗВОР: СРНА

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је током посјете бијељинској болници да је епидемиолошка ситуација у Српској у фази стабилизације и да то може пружити шансу да процес вакцинације буде што бржи и уз што већи обухват грађана.

- Процес вакцинације се наставља и циљ нам је да за што краће вријеме обухватимо што већи број грађана и да одзив и када дођемо у трећу фазу буде исти као садашњи одзив старијих од 65 година којим смо врло задовољни - рекао је Зељковић.

Он је навео да се у свим здравственим установама у Републици Српској наставља вакцинација против вируса корона и да се очекује стизање додатних количина вакцина.

- Захваљујући Влади Републике Српске и средствима која су обезбијеђена, Болница у Бијељини и све остале болнице у Српској које врше пи-си-ар тестирање и даље ће пружати дијагностику на утврђивању присуства вируса корона - најавио је Зељковић.

Нажалост, како је навео, вирус у свијету није успорио своје дјеловање у одређеним земљама и оне представљају основ за забринутост за наредни период.

- Борба против вируса корона и даље траје и ми ћемо овај рат сигурно да добијемо, али уз одговорно понашање свих нас - оцијенио је Зељковић.

Према његовим ријечима, та борба мора бити на принципу солидарности у смислу поштовања епидемиолошких мјера које су усмјерене на појединца, као што је ношење заштитних маски и физичка дистанца, појачана лична хигијена и дезинфекција, али и мјере које су усмјерене на заједницу.

Зељковић је захвалио директору Болнице "Свети врачеви" у Бијељини Златку Максимовићу и његовом тиму на, како је навео, јако добро урађеном послу у борби против вируса корона, која и даље траје.

- Бијељинска болница у томе представља јако добар примјер како се организационо и кадровски може формирати ковид болница и наставити да функционише нормалан режим рада свих осталих одјељења - истакао је Зељковић.

Он је похвалио и рад пи-си-ар лабораторије у бијељинској болници коју је посјетио.

- Показан је синергизам и међусобно помагање, разумијевање и организациони систем рада у обезбјеђивању капацитета и збрињавању пацијената - закључио је Зељковић.

Директор Болнице Златко Максимовић захвалио је Зељковићу на посјети и Институту на чијем је челу на стручној помоћи здравству и материјалној подршци за рад пи-си-ар лабораторија током борбе против вируса корона.

Он је рекао да је сарадња одлична и константна и да је Институт увијек доступан Болници за сваку стручну помоћ у одговору на пандемију.

Максимовић је навео да су у бијељинским ковид болницама тенутно 84 болесника, од којих је 19 на респираторима, а регистрована је 60 нових случајева позитивних на вирус корона у протекла 24 часа.

- Нажалост, потврђена су сазнања да ће корона потрајати и пред нама су нови задаци да се што боље припремимо за наредне мјесеце и нови талас који се најављује на јесен - рекао је Максимовић.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић наставља боравак у Бијељини посјетом Дому здравља гдје ће се састати са стручним колегијумом ове установе и посјетити вакцинални центар.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    14h 1m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    14h 15m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    14h 7m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    16h 32m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    4h 56m
    0