Епископ Јоаникије: Пламен који се упалио спалиће гријех и одагнати невјерје

15.01.2020. 20:58
0
ИЗВОР: Срна

Његово преосвештенство владика будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да је тешко прихватити да један народ који је вијековима његовао традицију, културу и толико држао до својих предака и јунака, чији је идентитет потпуно јасан, све то тумачи из неке наметнуте, вјештачке перспективе.

Епископ Јоаникије истакао је да је цијела Црна Гора ознамењена старим хришћанским светињама прије, за вријеме и послије немањићког периода.

Говорећи о масовном народном окупљању на молебанима и литијама широм Црне Горе поводом противљења контроверзном Закону о слободи вјероисповијести који представља удар на Српску православну цркву (СПЦ), владика Јоаникије нагласио је да је ово што се догађа заиста чудесно иако је једно вријеме изгледало да је вјера запуштена, најслабија у Црној Гори.

- То је пламен који се сада овдје упалио, пламен који грије, просветљује, препорађа, он ће спалити гријех, те одагнати таму, незнање, невјерје и неправду - рекао је владика Јоаникије за Српску радио-телевизију.

Владика је истакао да је овдје ријеч о борби за опстанак православља, очување достојанства вјере, за одбрану светиња.

- Наша вјера његује традицију, поштује нације и свачију слободу да се изјашњава како хоће, и у том погледу сачували смо све што су завјети наших предака, све што су нам завјештали Његош и Свети Петар Цетињски и Свети Василије Острошки, и желимо само да то очувамо и унаприједимо - рекао је владика Јоаникије.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    22h 37m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    23h 15m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    10h 13m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    12h 0m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    11h 0m
    0