Епископ Теодосије: Најважније да Срби буду сложни и јединствени

08.11.2022. 17:07
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије поручио је данас у сјеверном дијелу Косовске Митровице да је најважније да Срби на Космету у овим неизвјесним данима буду сложни и јединствени.

- Шта нам то данас поручује Свети Димитрије у дане неизвесне у дане када смо се сви сложили само у једноме да сачувамо своју веру, своје име, своје постојање како у овом граду тако и на најсветијим просторима на нашем Косову и Метохији, поручује нам да имамо веру и поверење у Бога сведржитеља, Бога судију који ће свакоме судити, да имамо поверења у Њега држећи се заповести и живећи по Божјој речи - поручио је владика Теодосије након литије коју је предводио од Храма Светог Димитрија до Трга Шумадија у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Слика

Фото: srna.rs

Владика је окупљеним вјерницима, међу којима је било и много дјеце, честитао славу града, истичући да се треба угледати на дјецу, на њихову снагу и моћ јер су они будућност.

- Свети Димитрије је заштитник овог града, ове дечице која му певају, а свако ко верује у Светог Димитрија има наду, као што је ми имамо због које живимо и опстајемо у овом граду - рекао је епископ рашко-призренски Теодосије.

Владика је поручио да народ има око чега да се сложи, као што је то данашњи празник, те позвао народ на јединство и слогу јер само уједињени и сложни могу постићи оно што је добро за свакога.

Домаћин градске славе Александар Спирић је рекао да су данашње литије показале да је једина жеља Срба да живе у миру на својим огњиштима.

- Данашњи дан је потврда да смо чврсто одлучни да опстанемо, да мир радост и достојанство нам треба и да је међународна заједница видела и чула да одавде народ нема намеру да се сели и да желимо да пламен љубави и вере негујемо са свима - рекао је он.

Мјештанин сјеверене Косовске Митровице Милоје Милосављевић рекао је да вјерује да ће и Албанци схватити колико су погубне одлуке Аљбина Куртија, те да се нада да ће превладати савјест и свијест, као и чињеница да Косово и Метохија посебно овај сјеверни дио никада није био албански и без Срба.

Литије су протекле без икаквих инцидената, без присуства Косовске полиције али уз надзор Еулекс полиције са пункта постављеног у близини Моста на Ибру који раздваја сјеверни српски од јужног албанског дијела Косовске Митровице.

Коментари 0
Повезане вијести
Претучена двојица Срба у Бошњачкој махали, ухапшена тројица Албанаца Претучена двојица Срба у Бошњачкој махали, ухапшена тројица Албанаца
Сјећање на дан када је Источно Сарајево било сложно за спас српских светиња Сјећање на дан када је Источно Сарајево било сложно за спас српских светиња
У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    14h 51m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    17h 10m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    17h 37m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    20h 17m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    12h 58m
    0