Episkop Teodosije: Najvažnije da Srbi budu složni i jedinstveni

08.11.2022. 17:07
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je danas u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice da je najvažnije da Srbi na Kosmetu u ovim neizvjesnim danima budu složni i jedinstveni.

- Šta nam to danas poručuje Sveti Dimitrije u dane neizvesne u dane kada smo se svi složili samo u jednome da sačuvamo svoju veru, svoje ime, svoje postojanje kako u ovom gradu tako i na najsvetijim prostorima na našem Kosovu i Metohiji, poručuje nam da imamo veru i poverenje u Boga svedržitelja, Boga sudiju koji će svakome suditi, da imamo poverenja u Njega držeći se zapovesti i živeći po Božjoj reči - poručio je vladika Teodosije nakon litije koju je predvodio od Hrama Svetog Dimitrija do Trga Šumadija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Slika

Foto: srna.rs

Vladika je okupljenim vjernicima, među kojima je bilo i mnogo djece, čestitao slavu grada, ističući da se treba ugledati na djecu, na njihovu snagu i moć jer su oni budućnost.

- Sveti Dimitrije je zaštitnik ovog grada, ove dečice koja mu pevaju, a svako ko veruje u Svetog Dimitrija ima nadu, kao što je mi imamo zbog koje živimo i opstajemo u ovom gradu - rekao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Vladika je poručio da narod ima oko čega da se složi, kao što je to današnji praznik, te pozvao narod na jedinstvo i slogu jer samo ujedinjeni i složni mogu postići ono što je dobro za svakoga.

Domaćin gradske slave Aleksandar Spirić je rekao da su današnje litije pokazale da je jedina želja Srba da žive u miru na svojim ognjištima.

- Današnji dan je potvrda da smo čvrsto odlučni da opstanemo, da mir radost i dostojanstvo nam treba i da je međunarodna zajednica videla i čula da odavde narod nema nameru da se seli i da želimo da plamen ljubavi i vere negujemo sa svima - rekao je on.

Mještanin sjeverene Kosovske Mitrovice Miloje Milosavljević rekao je da vjeruje da će i Albanci shvatiti koliko su pogubne odluke Aljbina Kurtija, te da se nada da će prevladati savjest i svijest, kao i činjenica da Kosovo i Metohija posebno ovaj sjeverni dio nikada nije bio albanski i bez Srba.

Litije su protekle bez ikakvih incidenata, bez prisustva Kosovske policije ali uz nadzor Euleks policije sa punkta postavljenog u blizini Mosta na Ibru koji razdvaja sjeverni srpski od južnog albanskog dijela Kosovske Mitrovice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja
U ponedjeljak veliki protestni skup Srba u Kosovskoj Mitrovici U ponedjeljak veliki protestni skup Srba u Kosovskoj Mitrovici
Stotine građana u redu za peticiju za smjenu nelegalnih vlasti Stotine građana u redu za peticiju za smjenu nelegalnih vlasti
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    16h 26m
    0
  • Krađa u Palama
    14h 44m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    11h 11m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    13h 59m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    7h 20m
    0