Episkop Teodosije: Najvažnije da Srbi budu složni i jedinstveni

08.11.2022. 17:07
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je danas u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice da je najvažnije da Srbi na Kosmetu u ovim neizvjesnim danima budu složni i jedinstveni.

- Šta nam to danas poručuje Sveti Dimitrije u dane neizvesne u dane kada smo se svi složili samo u jednome da sačuvamo svoju veru, svoje ime, svoje postojanje kako u ovom gradu tako i na najsvetijim prostorima na našem Kosovu i Metohiji, poručuje nam da imamo veru i poverenje u Boga svedržitelja, Boga sudiju koji će svakome suditi, da imamo poverenja u Njega držeći se zapovesti i živeći po Božjoj reči - poručio je vladika Teodosije nakon litije koju je predvodio od Hrama Svetog Dimitrija do Trga Šumadija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Slika

Foto: srna.rs

Vladika je okupljenim vjernicima, među kojima je bilo i mnogo djece, čestitao slavu grada, ističući da se treba ugledati na djecu, na njihovu snagu i moć jer su oni budućnost.

- Sveti Dimitrije je zaštitnik ovog grada, ove dečice koja mu pevaju, a svako ko veruje u Svetog Dimitrija ima nadu, kao što je mi imamo zbog koje živimo i opstajemo u ovom gradu - rekao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Vladika je poručio da narod ima oko čega da se složi, kao što je to današnji praznik, te pozvao narod na jedinstvo i slogu jer samo ujedinjeni i složni mogu postići ono što je dobro za svakoga.

Domaćin gradske slave Aleksandar Spirić je rekao da su današnje litije pokazale da je jedina želja Srba da žive u miru na svojim ognjištima.

- Današnji dan je potvrda da smo čvrsto odlučni da opstanemo, da mir radost i dostojanstvo nam treba i da je međunarodna zajednica videla i čula da odavde narod nema nameru da se seli i da želimo da plamen ljubavi i vere negujemo sa svima - rekao je on.

Mještanin sjeverene Kosovske Mitrovice Miloje Milosavljević rekao je da vjeruje da će i Albanci shvatiti koliko su pogubne odluke Aljbina Kurtija, te da se nada da će prevladati savjest i svijest, kao i činjenica da Kosovo i Metohija posebno ovaj sjeverni dio nikada nije bio albanski i bez Srba.

Litije su protekle bez ikakvih incidenata, bez prisustva Kosovske policije ali uz nadzor Euleks policije sa punkta postavljenog u blizini Mosta na Ibru koji razdvaja sjeverni srpski od južnog albanskog dijela Kosovske Mitrovice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Albanac napao dvoje srpskih novinara u Kosovskoj Mitrovici Albanac napao dvoje srpskih novinara u Kosovskoj Mitrovici
Pretučena dvojica Srba u Bošnjačkoj mahali, uhapšena trojica Albanaca Pretučena dvojica Srba u Bošnjačkoj mahali, uhapšena trojica Albanaca
Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    12h 58m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 21m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    9h 54m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    12h 51m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 42m
    0