Ерак: Професори и студенти освојили бројне награде

22.08.2021. 10:00
0
ИЗВОР: СРНА

Професори и студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву у протеклом периоду, упркос тешкоћама узрокованим пандемијом вируса корона, освојили су бројне награде и признања на домаћим и међународним такмичењима, изјавио је продекан за умјетнички и научноистраживачки рад на овој високошколској установи Душан Ерак.

Ерак је Срни рекао да већина универзитета "закључавање", односно обустављање рада због лоше епидемиолошке ситуације у марту прошле године, није дочекала спремно, али да је Универзитет у Источном Сарајеву брзо донио одлуку о покретању онлајн наставе на факултетима, дајући предавачима слободу да бирају платформе за одржавање наставе и комуникацију са студентима.

- У периоду од марта до децембра прошле године није било умјетничких активности на Академији, али је онлајн настава текла и ствари су се прилично дефинисале. То је омогућило да се предавања униформишу на цијелом Универзитету и да предавања буду лакша и ефикаснија- нагласио је Ерак.

Према његовим ријечима, наставни кадар на Музичкој академији обучен је за рад на "Мудл" /Моодле/ платформи за едукацију, заступљеној на готово 70 одсто универзитета у свијету, а која омогућава различите начине комуникације са студентима, као што је размјене материјала, видео конференције, директно слушање, те индивидуална настава.

- Ова платформа, која се показала као изузетно добра, омогућила нам је да планирамо и неке умјетничке активности, које су оправдано један кратак период биле запостављене. Већ децембру смо потпуно онлајн организовали четврту по реду манифестацију `Дани Војина Комадине`, која је била веома успјешна-  истакао је Ерак.

За учешће на онлајн "Данима Војина Комадине" било је пријављено више од 20 излагача из области музикологије, музичке педагогије и теорије извођаштва из Русије, Украјине, Србије, Хрватске и БиХ.

Ерак је навео да су на научном скупу, организованом у оквиру ове манифестације под називом Савремено и традиционално музичко стваралаштво, учествовали научници радници из Бугарске, Украјине, Србије, Црне Горе и БиХ.

- У оквиру онлајн `Дана Војина Комадине` одржана су три концерта. На првом је наступио Гудачки ансамбл `Метаморфозис` из Београда, други је био резервисан за дјела композитора са Музичке академије, са којег је направљен и ДВД који је прошао каталогизацију у Народно-универзитетској библиотеци Републике Српске. На трећем концерту су наступили наши студенти-  рекао је Ерак.

Поучени успјешном организацијом "Дана Војина Комадине", Ерак је истакао да је донесена одлука и да се традиционални међународни фестивал "Акордеон арт" организује у онлајн формату од 31. маја до 3. јуна ове године.

- На сајту овог фестивала све је било доступно онлајн. Такмичарима је била омогућена пријава и апликација потребних докумената. Посебна новина је била та што је јавност могла да прати такмичења у реалном времену. Можемо рећи да је овај фестивал јако добро испао и по бројности учесника био веома значајан- указао је Ерак.

Ерак је нагласио да се за учешће на "Акоредеону арт" фестивалу пријавило око 200 такмичара из Кине, Норвешке, Литваније, Летоније, Словачке, Пољске, Португала, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Србије и БиХ.

Он је додао да је у жирију за хармоникашка и клавирска такмичења било 40 чланова жирија, еминентних стручњака из Русије, Јапана, Њемачке, Словачке, Аустрије, Украјине, Хрватске, Србије и БиХ.

Успјешна организација ова два фестивала, према Ераковим ријечима, била су велико искуство за руководство Музичке академије и потврда да се значајна такмичења могу организовати у онлајн формату.

Ерак је истакао да су на Музичкој академији након првог марта и током маја имали значајан број научно-умјетничких активности, са више од 20 концерата концерата.

-Треба истаћи Годишњи концерт студената, затим концерт Хора и Оркестра Музичке академије, што је велики пројекат који је захтијевао ансамбл са више од 50 извођача. Позитивна ствар је то што је концерт организован током периода релаксације мијера и да је то одржано у адекватном простору и адекватно медијски пропраћено- рекао је Ерак.

Он је навео да су током пандемије професори Музичке академије на такмичењима широм свијета освојили више од 60 награда, али да нису заостајали ни студенти који су имали веома запажене наступе на међународним онлајн такмичењима, освојивши значајан број награда и признања.

НАСТАВА НА ДАЉИНУ - НОВА РЕАЛНОСТ ЗА СВЕ

Говорећи о квалитету наставе на даљину, Ерак је оцијенио да је то неминовност која је кад тад морала да се деси, пошто је такав модел наставе на бројним свјетским факултетима присутан већ дуго година.

Моје мишљење је да требамо да пратимо савремене свјетске токове. Музичка академија Универзитета `Беркли` већ више од 20 година има онлајн студије, тако да имају студенте који су завршили ту академију, а да никада нису крочили на тло САД. Мислим да је ово за све нас велики изазова и да се морамо угледати на велике универзитете-  нагласио је Ерак.

Према његовим ријечима, онлајн настава на Музичкој академији била је квалитетна, с тим да су студенти који нису били у могућности да је прате на тај начин били у одређеном заостатку, али је то све на крају изнивелисано.

Ерак је указао да је најтеже изводити индивидуалну онлајн наставу са једним студентом, јер ни једна платформа не пружа идеалан звук.

- Ми смо на научним скуповима причали о проблему звука на онлајн платформама. Сазнали смо да је то генерални проблем свима, те да би једино рјешење било да сви набаве професионалну опрему и звучне картице, што није могуће- рекао је Ерак.

Као други битан проблем код наставе на даљину, Ерак је указао на ситуацију када наставник студенту мора да покаже мануелне вјештине на музичком инструменту.

Ерак је закључио да традиционалну наставу у учионици ништа не може замијенити, али да су савремене електронске платформе показала да свијет данас живи у једном брзом времену у којем је могуће организовати квалитетну онлајн или комбиновану наставу.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    18h 27m
    10
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    1h 22m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    5h 27m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    5h 31m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    17h 15m
    0