Еспресо из Дервенте пију и Италијани

12.10.2020. 08:45
0
ИЗВОР: Глас Српске

Упркос пандемији вируса корона БиХ је за осам мјесеци ове године успјела да извезе кафу вриједну 8,9 милиона марака, што је за 2,7 милиона КМ више у односу на исти период лани, а да је овај домаћи производ све више на цијени у иностранству, потврђује и податак да се еспресо из Дервенте пије и у Италији.

Према подацима Вањскотрговинске коморе БиХ, од јануара до краја августа ове године БиХ је извезла 1,07 милиона килограма кафе, док је у истом периоду лани у иностранство пласирала 764.526 килограма тог производа.

С друге стране, увоз је смањен, па је, како наводе у Комори, за осам мјесеци ове године БиХ увезла 14,4 милиона килограма кафе вриједности 54,1 милион марака, док је у истом периоду лани на домаће тржиште стигао 15,1 милион килограма кафе вриједности 60,2 милиона марака.

Власник трговачког ланца “Фрукта трејд” из Дервенте Душко Рељић каже да ова компанија извози еспресо кафу у Србију и Италију, али да су то за сада мале количине.

- Извозили бисмо више, али се не исплати, јер БиХ није направила добар закон. Када увеземо сировину, уплатимо акцизу, а када извозимо кафу, неће да нам врате новац уплаћен за то - рекао је Рељић за “Глас Српске”.

Он сматра да би пласман кафе био далеко већи када би БиХ враћала акцизу, јер то на свим другим производима раде, а на кафи не. Рељић истиче да сировину за свој производ “РД кафа” увози из Индије, Бразила и Трста.

Директор пржионице кафе “Минеа” из Градишке Момчило Бањац рекао је да је пандемија смањила промет домаће кафе од пет до десет одсто, али да је промет еспресо кафе смањен и до 40 одсто.

- Увозимо сировину преко лука Трст и Копар. Нашу кафу пласирамо на подручју бањалучке регије. Некада раније извозио сам за аустријско тржиште. Увозио сам сирову кафу, дорађивао па пласирао тамо и то се исплати уколико имате у иностранству фирму која купи сирову кафу и пошаље вам је на дораду, а ви онда вратите готов производ. У том случају нема акциза ни додатних трошкова - појаснио је Бањац.

Извршни директор Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је да статистички подаци показују да се у БиХ дневно попију огромне количине кафе.

- Испијање кафе је очигледно навика које се нисмо одрекли ни у вријеме пандемије вируса корона, имајући у виду податак да је увезена знатна количина сировине за прављење тог напитка. С обзиром на то да улазимо у зимски период, да смо више времена у затвореном простору, сигурно ће и потрошња кафе остати на високом нивоу - рекла је Марићева.

 Потрошња по становнику

Истраживања показују да се у БиХ годишње по становнику попије 6,1 килограм кафе, док Словенци попију 5,8, а Хрвати 4,9 килограма кафе. Највише кафе по становнику годишње попије се у Финској, чак 12 килограма.

Коментари 0
Повезане вијести
Увозна лубеница "слађа" од домаће Увозна лубеница "слађа" од домаће
Ћао Италија, "азурима" скинута круна Ћао Италија, "азурима" скинута круна
Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили? Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили?
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  18h 32m
  13
 • Пуњене тиквице
  18h 5m
  0
 • Преминула једногодишња беба након што је отац заборавио у аутомобилу
  18h 25m
  0
 • Пад система и у БиХ
  16h 46m
  1
 • Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО)
  9h 13m
  12