ЕУ први пут окривила Приштину за пропаст дијалога

22.11.2022. 09:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Директор Канцеларије Владе Србије за Космет Петар Петковић рекао је да је веома важно то што је међународна заједница разумјела позив предсједника Александра Вучића да Запад изврши притисак на Приштину да одустане од једностраних аката и што је ЕУ први пут поручила да је кривац за пропаст дијалога премијер самозваног Косова Аљбин Курти.
Говорећи о изостанку договора на јучерашњим преговорима Вучића и Куртија у Бриселу о пререгистрацији возила са српским таблицама на Косову и Метохији, Петковић је истакао да је од самог почетка било јасно да Курти не жели да се договора, нити да га занимају нормализација односа, мир и стабилност.

- Курти је инсистирао и говорио да га интересује само пуна нормализација односа која има међусобно признање као центар договора. То су његове жеље, тога нема у дијалогу, нити на дневном реду - рекао је Петковић за РТС.

Он је навео да се Вучић, са друге стране, и јуче у Бриселу борио за мир и гледао како да заштити српски народ на Косову и Метохији.

- Гледаћемо како да сачувамо мир и дијалог. Треба да разговарамо, да не буде инцидената и да не дозволимо Куртију да милитантним приступима напада и одбија споразуме. Курти показује да је све време лагао - свих ових година, а нарочито последњих месеци - рекао је Петковић.

Приштина је под притиском САД на 48 часова одгодила примјену мјере кажњавања возача са српским регистарским ознакама.

Срби на сјеверу не желе да мијењају српске таблице са акронимима градова на Косову и Метохији, јер им је, кажу, то једна од посљедњих веза са централном Србијом.

Због тога, али и због одбијања Приштине да спроведе Бриселски споразум и формира заједницу српских општина, Срби су прије двије седмице напустили институције у Приштини и на сјеверу Косова.

Коментари 0
Повезане вијести
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Страшна прича из Грачанице: НАТО нам је убио дјецу - умјесто имена остале три тачке... Страшна прича из Грачанице: НАТО нам је убио дјецу - умјесто имена остале три тачке...
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 49m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    15h 22m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    15h 3m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    23h 45m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    20h 14m
    0