Евакуација цивила из опкољене челичане у Маријупољу

01.05.2022. 13:00
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Одређени број жена и дјеце евакуисан је из челичане Азовстаљ која је посљедње украјинско упориште у девастираном лучком граду Маријупољу, потврдили су данас и украјински званичник и руске државне новинске агенције.

Вјерује се да има још неколико стотина цивила који су и даље заробљени у склоништима са мало хране, воде и лијекова, преноси АП.

Након што су бројни претходни покушаји евакуације цивила пропали, Уједињене нације су се ангажовале и посредовале у договору о евакуацији око 1.000 цивила, који се крију у подземним склоништима челичане Азовстаљ у Мариупољу.

Украјина није саопштила колико је бораца у кругу челичане, једином дијелу Мариупоља који нису заузеле руске снаге, али Русија наводи да их има око 2.000.

Процјењује се да је у граду остало још око 100.000 цивила.

– Тренутно су у току контакти на високом нивоу са владама Русије и Украјине како бисмо били сигурни да можемо спровести евакуацију из фабрике и спасити цивиле – рекао је представник УН Савијано Абреу.

Украјина је за бројне неуспјешне претходне покушаје евакуације окривила континуирано руско гранатирање.

Коментари 0
Повезане вијести
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Хитно евакуисана палата Версај у Паризу: У току безбједносна операција Хитно евакуисана палата Версај у Паризу: У току безбједносна операција
Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  7h 37m
  0
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  10h 14m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  10h 25m
  0
 • Ухапшен помагач терористе Фатона Хајризија
  13h 16m
  0
 • Данас Свети Прокопије
  13h 20m
  0