Евакуација цивила из опкољене челичане у Маријупољу

01.05.2022. 13:00
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Одређени број жена и дјеце евакуисан је из челичане Азовстаљ која је посљедње украјинско упориште у девастираном лучком граду Маријупољу, потврдили су данас и украјински званичник и руске државне новинске агенције.

Вјерује се да има још неколико стотина цивила који су и даље заробљени у склоништима са мало хране, воде и лијекова, преноси АП.

Након што су бројни претходни покушаји евакуације цивила пропали, Уједињене нације су се ангажовале и посредовале у договору о евакуацији око 1.000 цивила, који се крију у подземним склоништима челичане Азовстаљ у Мариупољу.

Украјина није саопштила колико је бораца у кругу челичане, једином дијелу Мариупоља који нису заузеле руске снаге, али Русија наводи да их има око 2.000.

Процјењује се да је у граду остало још око 100.000 цивила.

– Тренутно су у току контакти на високом нивоу са владама Русије и Украјине како бисмо били сигурни да можемо спровести евакуацију из фабрике и спасити цивиле – рекао је представник УН Савијано Абреу.

Украјина је за бројне неуспјешне претходне покушаје евакуације окривила континуирано руско гранатирање.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    8h 19m
    6
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    8h 24m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    9h 16m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    21h 46m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    9h 30m
    0