"Евер Гивен" помјерио крму и кормило, али Суецки канал још увијек блокиран

28.03.2021. 09:08
0
ИЗВОР: Tanjug

Напори да се гигантски теретни брог “Евер Гивен”, који већ данима блокира Суецки канал, ослободи довели су данас до помјерања крме и кормила, али није познато када би могао да се преусмјери, изјавио је председавајући Управе Суецког канала (SCA) Осама Раби

Брод, дугачак 400 метара, насукао се дијагонално преко јужног дијела канала због јаких вјетрова рано у уторак и тако блокирао један од најпрометнијих пловних путева на свијету и пореметио глобалну трговину, подсјећа Ројтерс.

Покушаји да се пловило помјери поново су започети данас, а даљи напори планирани су за вечерас и сутра ујутро, рекли су три извора упозната са операцијама канала, иако су додали да би могло бити потребно уклонити више пијеска око брода да би се ослободио.

Раби је рекао да се нада да неће бити потребно прибјегавати уклањању неких од 18.300 контејнера с брода ради олакшавања терета, али да јака плима и вјетрови компликују напоре да се ослободи.

– Крма брода почела је да се креће према Суецу и то је био позитиван знак до 23 сата ноћу, али плима је значајно пала и зауставили смо се – рекао је Раби новинарима.

Раби је рекао да се бродови који чекају, а има их 321, могу слободно преусмјерити око Рта добре наде, што је двије недјеље дужи пут, али још нико није то учинио.

Коментари 0
Повезане вијести
Мајка херој Миља Зечевић напунила 93 године Мајка херој Миља Зечевић напунила 93 године
Вашингтон пребацује ударну групу носача ближе Израелу Вашингтон пребацује ударну групу носача ближе Израелу
Обавеза - његовати сјећање на Војислава Горановића Обавеза - његовати сјећање на Војислава Горановића
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 21m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 23m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 21m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 16m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 24m
    1