Евро на највишем нивоу према долару од августа

11.11.2022. 15:01
0
ИЗВОР: Танјуг

Долар је на силазној путањи данас и повећава минус у односу на четвртак, када је забиљежио највећи једнодневни пад у последњих седам година послије објаве податка да је инфлација у САД успорила у октобру, што је ублажило вјероватноћу да ће Федералне резерве наставити с агресивним повећањем кључне камате.

Према јучерашњин званичним подацима, потрошачка инфлација у САД је октобру износила 7,7 посто на годишњем нивоу, што је њен најспорији раст од јануара и мањи од тржишних прогноза да ће износити 8,0 процената.

Долар је у четвртак регистровао највећи једнодневни пад од краја 2015, повучен смањењем приноса на америчке државне обвезнице, док су друге валуте - јен, фунта, евро - порасле.

Евро је наставио успон од претходног дана, када је узлетио за 2,0 процента према долару, при чему је данас ојачао за још 0,3 одсто на 1,0245 долара, што је његова највиша вриједност од августа.

Доларски индекс, који мјери вриједност америчке валуте према корпи главних ривала, потонуо је за скоро 0,5 посто, док је вриједност ризичне имовине, укључујући акције, валуте земаља у развоју и робу, порасла. Успоравање америчке инфлације, иако позитивно за зајмопримце, према мишљењу аналитичара одражава амбијент економског успоравања САД.

Долар је ове године порастао за 12 посто према корпи ривалских валута, у свјетлу ФЕД-ове одлучне акције да инфлацију, која је раније ове године достигла скоро двоцифрену вредност, врати на циљани ниво од 2,0 одсто.

Друге централне банке су слиједиле примјер ФЕД-а, са изузетком Банке Јапана, што је резултирало највећом падом јена у односу на долар од 1979. године.

Долар, који је према јену ојачао 22 посто ове године, највише од 1979. када је порастао за 24 процента, спустио се данас према јапанској валути за 0,3 одсто на 140,60 јена.

Апетит инвеститора за улагање у ризичну имовину додатно је подстакла одлука кинеских здравствених власти да ублаже неке од строгих мјера ковид ограничења у земљи, међу којима је и скраћење периода карантина за обољеле од короне и за путнике који долазе у Кину.

То је допринијело да јуан скочи данас за чак 1,3 процента на 7,0592 јуана за долар, на највиши ниво у последњих више од мјесец дана.

Британска фунта је смањила дио ноћашњих губитака према долару након објаве податка да је привредни пад у трећем кварталу био мањи него што се очекивало, иако се земља налази на прагу уласка у рецесију, за коју се процјењује да ће бити дуготрајна.

Фунта је порасла за 0,1 проценат на 1,1718 долара, док је према евру пала за 0,4 посто на 87,40 пенија.

Криптовалуте су под снажним притиском услијед тренутних превирања након колапса берзе ФТЏ. Изворни токен ове берзе, ФТТ, пао је за 9,0 посто на 3.366 долара, а од почетка овог мјесеца биљежи губитак вриједности од скоро 90 процената.

Биткоин је такође данас ослабио за 1,2 одсто на 17.344 долара. Најстарија криптовалута на свијету је раније ове недеље пала испод 16.000 долара први пут од краја 2020.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте стабилне након пада долара Цијене нафте стабилне након пада долара
Пале цијене нафте: Долар ослабио други дан заредом Пале цијене нафте: Долар ослабио други дан заредом
Долар ојачао, цијене нафте оштро пале Долар ојачао, цијене нафте оштро пале
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    13h 15m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 30m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20h 21m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 48m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 40m
    0