Европа гори у протестима

27.03.2023. 19:38
1
ИЗВОР: srna.rs

Велики протести широм ЕУ доводе власти земаља ЕУ у дилему - да дјелују репресивно или да мијењају циљеве, процјењује "Геополитика".

У Варшави су одржани велики протести пољских пољопривредника, а ресорног министра, који је говорио на једном затвореном скупу и тврдио да је стање пољских пољопривредника - добро, незадовољна публика почела је да гађа јајима.

У Великој Британији драматично су порасли трошкови живота због чега су учестали протести становника уз већ уобичајено паљење рачуна за струју и друге режије.

Ни у Њемачкој није ништа боље. Потрошачке цијене су повећане око 9,3 одсто у односу на прошлу годину. У току је велики штрајк који је практично "затворио" Њемачку.

На улицама Брисела, главног белгијског града и центра ЕУ, полиција се сукобљава са незадовољним пољопривредницима, који су снаге јавног реда полијевали стајским ђубривом.

У Холандији већ мјесецима трају протести фармера којима пријети егзистенцијална угроженост због нове владине реформе. Пољопривредници су основали и властиту странку која је остварила значајан и неочекиван успјех на изборима.

Француска већ данима гори у милионским протестима због Макронове пензијске реформе коју је прогурао без изгласавања у парламенту, на шта има уставно право, али такав потез не доприноси угледу француске демократије, јер му се противи велика већина грађана.

Протести у Француској попримају све агресивнији карактер. Препуни су обрачуна полиције са незадовољним грађанима, велики је број повријеђених лица...

Протестују и Чеси у Прагу, гдје се прошле седмице на главном градском тргу окупило више десетина хиљада незадовољних грађана, а осим социјалног незадовољства све је примјетније и политичко.

Авет прелијевања украјинског сукоба на читаву Европу људе почиње чинити нервозним и престрашеним. До прије неколико година овакав развој догађаја на тлу Европе није се могао замислити ни у најцрњим сценаријима - наводи "Геополитика".

Све то указује на јачање незадовољства грађана унутар ЕУ. Па иако ти протести још немају неку заједничку политичку или идеолошку платформу, јасно је да њихова масовност и осјећај међусобне солидарности може имати тенденцију која би требала изазвати забринутост водећих политичких структура.

Европским грађанима пријете социјални проблеми због раста инфлације, пада производње кроз све масовнију деиндустријализацију и одлив високотехнолошких и профитабилних компанија у прекоатлантске сигурније пословне луке уз раст незапослености као посљедицу тога.

Након енергетске кризе и раскида свих веза с Русијом кроз чувене санкцијске пакете који су снажно ударили и на европску привреду, грађанима Уније сада пријети и останак без кинеских производа кроз могуће отказивање Брисела пословне сарадње са Кином - закључује се у тексту.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Brat 28.03.2023. 08:55
  majku li vam vasu svima.. i amerima i rusima i francuzima i svim ovim velikim sto nas manipulisu
Повезане вијести
Ноћ на сјеверу КиМ протекла мирно, Срби настављају протесте Ноћ на сјеверу КиМ протекла мирно, Срби настављају протесте
Мања група Срба и ноћас остаје испред зграда косовских општина Мања група Срба и ноћас остаје испред зграда косовских општина
Прије 32 године одржани први велики протест опозиције против Милошевића Прије 32 године одржани први велики протест опозиције против Милошевића
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  13h 56m
  5
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  22h 49m
  3
 • Геноцид над „непоћуднима“ у НДХ: Злочин у Јеловцима и Раковцу - Пале 1943. године
  2h 8m
  4
 • Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег
  2h 4m
  1
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  16h 38m
  0