Европа гори у протестима

27.03.2023. 19:38
1
ИЗВОР: srna.rs

Велики протести широм ЕУ доводе власти земаља ЕУ у дилему - да дјелују репресивно или да мијењају циљеве, процјењује "Геополитика".

У Варшави су одржани велики протести пољских пољопривредника, а ресорног министра, који је говорио на једном затвореном скупу и тврдио да је стање пољских пољопривредника - добро, незадовољна публика почела је да гађа јајима.

У Великој Британији драматично су порасли трошкови живота због чега су учестали протести становника уз већ уобичајено паљење рачуна за струју и друге режије.

Ни у Њемачкој није ништа боље. Потрошачке цијене су повећане око 9,3 одсто у односу на прошлу годину. У току је велики штрајк који је практично "затворио" Њемачку.

На улицама Брисела, главног белгијског града и центра ЕУ, полиција се сукобљава са незадовољним пољопривредницима, који су снаге јавног реда полијевали стајским ђубривом.

У Холандији већ мјесецима трају протести фармера којима пријети егзистенцијална угроженост због нове владине реформе. Пољопривредници су основали и властиту странку која је остварила значајан и неочекиван успјех на изборима.

Француска већ данима гори у милионским протестима због Макронове пензијске реформе коју је прогурао без изгласавања у парламенту, на шта има уставно право, али такав потез не доприноси угледу француске демократије, јер му се противи велика већина грађана.

Протести у Француској попримају све агресивнији карактер. Препуни су обрачуна полиције са незадовољним грађанима, велики је број повријеђених лица...

Протестују и Чеси у Прагу, гдје се прошле седмице на главном градском тргу окупило више десетина хиљада незадовољних грађана, а осим социјалног незадовољства све је примјетније и политичко.

Авет прелијевања украјинског сукоба на читаву Европу људе почиње чинити нервозним и престрашеним. До прије неколико година овакав развој догађаја на тлу Европе није се могао замислити ни у најцрњим сценаријима - наводи "Геополитика".

Све то указује на јачање незадовољства грађана унутар ЕУ. Па иако ти протести још немају неку заједничку политичку или идеолошку платформу, јасно је да њихова масовност и осјећај међусобне солидарности може имати тенденцију која би требала изазвати забринутост водећих политичких структура.

Европским грађанима пријете социјални проблеми због раста инфлације, пада производње кроз све масовнију деиндустријализацију и одлив високотехнолошких и профитабилних компанија у прекоатлантске сигурније пословне луке уз раст незапослености као посљедицу тога.

Након енергетске кризе и раскида свих веза с Русијом кроз чувене санкцијске пакете који су снажно ударили и на европску привреду, грађанима Уније сада пријети и останак без кинеских производа кроз могуће отказивање Брисела пословне сарадње са Кином - закључује се у тексту.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Brat 28.03.2023. 08:55
  majku li vam vasu svima.. i amerima i rusima i francuzima i svim ovim velikim sto nas manipulisu
Повезане вијести
Хаос на улицама Малмеа пред финале Евровизије: Грађани бјесне на улицама, полиција на сваком кораку Хаос на улицама Малмеа пред финале Евровизије: Грађани бјесне на улицама, полиција на свак...
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Велики протестни скуп Срба на КиМ: "Нећете нас протерати с наших огњишта" Велики протестни скуп Срба на КиМ: "Нећете нас протерати с наших огњишта"
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  10h 36m
  7
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  10h 41m
  1
 • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
  11h 33m
  0
 • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
  11h 47m
  0
 • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
  22h 36m
  0