Европска комисија предлаже ковид пасоше ЕУ за све вакцине и за грађане трећих земаља

13.04.2021. 18:20
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Дигитални зелени сертификати, који би требало да постану оперативни у ЕУ до почетка љета, биће издавани за све вакцине против ковида - 19, а моћи ће да их посједују и грађани трећих земља, поручено је из Брисела.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс, у дебати пред Одбором за слободе и правосуђе Европског парламента, каже да је основни циљ дигиталних зелених сертификата да олакшају слободно кретање у ЕУ и помогну грађанима да врате своје право слободног путовања на начин који је прилагођен здравственој ситуацији.

- Европска комисија је предложила да се дигитални зелени сертификати прошире и на грађАне трећих земља који бораве или легално путују у ЕУ. Временом требало би да европски зелени сертификати постану интероперабилни са стандардима на међународном нивоу. У средњем року, требало би да дође до усклађивања система, тако да сертификати које издају треће земље буду аутоматски прихваћени у ЕУ - рекао је Рејндерс.

Он је у Европском парламенту поручио да ће сви грађани ЕУ добити исти третман када дође до укидање рестрикција на путовања и да ће сертификати бити издавани за све вакцине, без обзира да ли их је одобрила ЕМА или не.

- Земље чланице ће бити дужне да прихвате вакцине које су одобрене на нивоу ЕУ, а биће слободне да прихвате и све друге вакцине - каже Рејндерс.

У Бриселу наглашавају да дигитални сертификати нису "пасоши о вакцинацији", већ да подразумијева три врсте сертификата који ће се издавати у дигиталном или папирном облику, а односиће се на доказ о вакцинацији против ковид-19, негативан тест или доказ о постојању антитијела.

Наводи се да ће се сертификати издавати бесплатно, да је план да на снагу ступе до почетка љета, а да ће бити суспендовани када СЗО означи крај пандемије.

- Када пандемија буде иза нас неће бити потребе за сертификатима, али ће се инструмент, који сада уводимо, задрзати у случају да буде морао да буде реактивиран због нове пандемије - рекао је Рејндерс.

Он је поручио да ће дигитални сертификати моћи да се користе само за слободно кретање, а да свака друга употреба на националним нивоу мора бити законски основана, пропорционална и недискриминациона.

Да би приједлог Европске комсије о увођењу дигиталних зелених сертификата ступио на снагу, треба да буде подржан у Европском парламенту и земаља чланица ЕУ.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ остаје без милијарде евра из ЕУ програма раста БиХ остаје без милијарде евра из ЕУ програма раста
Сваки десети становник ЕУ није могао да обезбиједи оброк са месом сваки други дан Сваки десети становник ЕУ није могао да обезбиједи оброк са месом сваки други дан
БиХ остала без приступних преговора? БиХ остала без приступних преговора?
Најчитаније
 • Ово је полицајац који је убијен у Лозници
  20h 9m
  5
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  12h 13m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  9h 43m
  1
 • Од морбила преминуо младић у Сарајеву
  17h 32m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  21h 20m
  0