Европска унија донирала БиХ 35 EKG монитора и PCR уређај

16.07.2021. 12:54
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Европска унија (ЕУ) је у посљедње двије седмице Босни и Хервеговини донирала 35 EKG монитора и један PCR уређај, у оквиру пордшке здравственим институцијама у борбу против вируса корона и посљедица пандемије.

Донације су извршене у оквиру пројекта који финансира ЕУ у вриједности од 7,7 милиона евра чији је циљ обезбиједити здравственим институцијама широм БиХ пријеко потребну медицинску опрему.

EKG машине биће од користи докторима који испитују и лијече срчане болести, а PCR уређај ће помоћи у брзом узорковању тестова на Covid-19. Иако је Covid-19 примарно позната као болест која утиче на плућа, такође се показало да оштећује и друге органе, укључујући срце. Стога је здравственим институцијама потребан широк спектар различите опреме.

Европска унија је из тог разлога, а у сарадњи са Развојним програмом УН-а (UNDP), опремила болнице и друге медицинске установе у БиХ вентилаторима, рендген машинама, ултразвучним уређајима и другом медицинском опремом, укључујући EKG и PCR уређаје.

Вриједност EKG монитора је 232.750 КМ, а PCR уређаја 75.800 КМ. Тридесетпет EKG монитора  обезбијеђено је здравственим установама у Мостару, Ливну, Требињу, Градишци, Новој Билој, Травнику, Сарајеву и Источном Сарајеву, Зеници, Горажду, Западнохерцеговачком кантону, Посавинском кантону, Тузланском кантону и Брчко дистрикту БиХ.

-Глобална сарадња и солидарност кључни су за борбу против пандемије Covid-19, свугдје обезбјеђују брз приступ вакцинама, дијагностици и лијечењу, те представљају почетак глобалног опоравка. ЕУ у потпуности даје свој допринос и води мултилатерални одговор на кризу. Дјелујући под окриљем Тима Европа, који уједињује напоре ЕУ и појединачних земаља чланица, ЕУ је активирала глобални пакет за опоравак како би помогла партнерима широм свијета, укључујући БиХ, да задовоље потребе здравствене кризе и хуманитарне потребе, ојачају здравствене системе и дају допринос економском опоравку и социјалној заштити-поручили су из Делегације ЕУ у БиХ.

Тим Европа такође успоставља механизам за размјену вакцина и започео испоруку почетних доза обезбијеђених у оквиру уговора ЕУ о предвиђеној купопродаји директно са партнерским земљама. У БиХ је то омогућено кроз пројекат "ЕУ за здравље" (ЕУ4Health) у вриједности од 13,7 милиона евра.

Коментари 0
Повезане вијести
Резолуција o Сребреници фластер на уста историчара Резолуција o Сребреници фластер на уста историчара
Одобрено: БиХ може да преговара о чланству у ЕУ Одобрено: БиХ може да преговара о чланству у ЕУ
Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио) Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 15m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 11m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 56m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 55m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 7m
    0